Cei care incearca sa dubleze functii in proiecte sau sa participe in paralel la cursuri pe fonduri UE vor fi depistati odata cu finalizarea unui nou sistem electronic care coreleaza automat informatiile stranse de autoritatile din sistem, a explicat pentru EurActiv.ro Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.

Marius NicaFoto: Hotnews

„ROM AFIS (Romanian Antifraud Information System) reprezinta un instrument de interogare a unor date existente in format tabelar (fisiere Excel - n.r.), prin care se vor corela informatiile din proiecte care pot fi subiect al neregulilor”, a spus Marius Nica la solicitarea EurActiv.ro.

Practic, o serie de probleme care au fost descoperite la controale si care au fost sanctionate de Comisia

Europeana, precum participari multiple la programe de formare, zile lucrate de experti - peste limita legala si altele similare, vor fi evitate.

Sistemul coreleaza informatii referitoare la:

  • Situatia fiecarui beneficiar: ce proiecte are in derulare si legaturile intre el si partener.
  • Dublarile de functii ale membrilor din proiecte prin analiza fiselor de post si a prezentei efective ale acestora
  • Numarul de ore lucrate pe zi/saptamana/luna pentru fiecare persoana din proiecte multiple.
  • Suma totala pe care o obtine o persoana implicata in mai multe proiecte

Marius Nica a explicat ca sistemul este construit de catre Ministerul Fondurilor Europene, prin resurse interne, primul modul fiind finalizat. Instrumentul va fi eficient mai ales in cazul proiectelor din domeniul resurselor umane, care implica un numar mare de participanti.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro