Guvernul va aproba o Ordonanta de Urgenta care stabileste ca bugetul de stat va suporta costurile suplimentare care apar pentru beneficiar in timpul derularii unui proiect, a declarat intr-un interviu exclusiv pentru ziarul euROpeanul Eugen Teodorovici, noul secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor. Ministrul Varujan Vosganian a declarat joi ca suma totala se ridica la 500 de milioane de euro.

Eugen Teodorovici, noul secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor care va coordona gestionarea fondurilor europene, are prioritate numarul 1 comunicarea, lucru pe care afirma ca il va impune si celorlalti din sistem. Eugen Teodorovici vorbeste, in interviul acordat euROpeanului, despre crearea unei "culturi" a cheltuirii banilor publici la fel de riguros precum a fondurilor europene nerambursabile.

euROpeanul: Sunteti implicat de multi ani in gestionarea fondurilor europene. Care este, mai exact, "istoricul" dv. in acest domeniu?

Eugen Teodorovici: Pregatirile pentru programul ISPA au inceput in 1999, la fel si pentru SAPARD, iar eu m-am ocupat de aceste programe inca de atunci. Coordonarea lor se realiza de la Guvern, de la Departamentul de Integrare Europeana. De SAPARD m-am ocupat pana in septembrie 2004, cand a fost transferat la Ministerul Agriculturii. Acest lucru s-a intamplat dupa ce Agentia a fost acreditata si programul a demarat in bune conditii.

euROpeanul: Cum se vede evolutia gestionarii si atragerii de fonduri europene in Romania, pe parcursul acestor opt ani? Care realizarile principale ?

Eugen Teodorovici: Marea realizare atat pentru SAPARD, dar si pentru ISPA sau PHARE este ca au creat un sistem, un mecanism si o cultura a modului cum trebuie gestionate fondurile europene si banii publici, in general. Putem uita aceasta separare intre fondurile de la buget si fondurile Uniunii Europene, pentru ca este vorba tot de bani publici. Trebuie acordati in acelasi mod si cu aceleasi reguli. S-a mai schimbat atitudinea administratiei centrale si locale, dar si a beneficiarilor, care au inceput sa vada putin altfel lucrurile. Absolut toti cei care au luat parte la acest proces si-au imbunatatit atitudinea si acesta este un mare castig care, poate, nu se vede si nu se poate comensura. Dar in mod cert este un castig, iar acest lucru il spune cineva care este parte din sistem. Spre deosebire de anul 1999 cand nu stiam ce inseamna un sistem de implementare sunt convins ca astazi oricare dintre colegii mei pot construi, ei insisi, sisteme similare in statele care sunt acum beneficiarele noilor instrumente de preaderare ale Comisiei. Cei cu care am lucrat aici ar fi acum capabili sa mearga in aceste state, spre exemplu in Croatia, si sa ofere expertiza in implementarea sistemelor de derulare a programelor UE. Spun cu maxima convingere ca persoanele cu care am lucrat aici sunt cel putin la fel de bine pregatite precum angajatiidin structurile Comisiei. Noi am fost obligati de-a lungul timpului sa acoperim o arie larga de probleme. Spre deosebire de personalul Comisiei care detine atributii foarte strict delimitate de impartirea pe s‘ervicii’.

euRopeanul: Care sunt carentele sistemului, in opinia dv? Pentru ca, daca intrebam pe cineva din afara sistemului, va spune in primul rand ‘irocratia si coruptia’

Eugen Teodorovici: Asa spun cei din afara sistemului, si in concluzie, un punct care ar trebui neaparat imbunatatit este comunicarea, tocmai pentru ca informarea si perceptia cetatenilor sa fie corecte. Nu s-a reusit foarte bine acest lucru din mai multe motive. Am spus-o de mai multe ori, de regula eram ocupati sa gasim solutii peste noapte, iar weekend-uri nu am avut deloc. Nu am fasit timp si pentru partea de comunicare. Ar fi trebuit sa construim o cultura a comunicarii cu beneficiarii, cu administratia locala. Nu a existat asa ceva dar incepe, usor-usor sa se puna la punct. Exista astazi clar specificate, in fiecare Program Operational, capitole special dedicate comunicarii, o strategie de promovare si asa mai departe. Toti vor avea obligatia sa participe si sa organizeze seminarii, workshopuri. Si presa are un rol foarte important si trebuie sa fie la fel de bine pregatita precum cei din sistem pentru a transmite informatiile. Este o conditie pentru a demara un dialog, poate cu intrebari mai incomode, la care noi trebuie sa venim cu raspunsuri, iar potentialii beneficiari sa primeasca mesajul.

euROpeanul: Ati coordonat Programul ISPA. Se stie ca sunt intarzieri la acest program. Care este exact situatia proiectelor ?

Eugen Teodorovici: Ne-am propus sa incheiem toate contractele in primul trimestru al anului viitor. Platile trebuie sa se incheie abia in 2010. Dar, pentru a fluidiza derularea programului, am initiat o masura care va ajuta la deblocarea unui numar semnificativ de proiecte care se confrunta acum cu probleme. Se va aproba o Ordonanta de Urgenta care stabileste ca bugetul de stat va suporta costurile suplimentare care apar pentru beneficiar in timpul derularii unui proiect. Se intampla sa apara intarzieri sau anumite situatii neprevazute pentru care nu este vinovat beneficiarul. In aceste cazuri, cand sunt in joc proiecte importante de infrastructura, se poate ‘mbla’la un fond ‘ampon’constituit la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor. Nu se prevad limite minime sau maxime pentru sumele care pot fi alocate. Vestea buna este ca, odata ce am constituit baza legala, acest principiu se va putea aplica si pentru proiectele derulate prin fonduri structurale. Cand va incepe implementarea proiectelor, mai mult ca sigur ne vom confrunta cu probleme similare.

euROpeanul: Ce alte initiative ati mai demarat?

Eugen Teodorovici: Va exista un set unic de conditii pentru toate contractele care implica bani publici, fie fonduri europene sau de la bugetul de stat. Un ordin al ministrului de finante, comun cu alte institutii implicate va aparea, speram, pana la sfarsitul anului. Practic, va exista un model de contract care ne va asigura ca nu se includ anumite clauze sau termene surpriza in proiecte. Practic, beneficiarul de finantare va realiza procedura de achizitii publice dupa legislatia nationala, iar in momentul in care trebuie incheiat contractul, se aplica aceste conditii generale. Deocamdata vom realiza modelul pentru contractele de lucrari si ulterior pentru celelalte tipuri de proiecte.

euROpeanul: Nu multa lume stie ca ati reprezentat Romania in board-ul Bancii Europene de Investitii. Ce puteti spune despre aceasta experienta ?

Eugen Teodorovici: A fost o experienta cu totul deosebita. Am lucrat cu oameni cu foarte mare experienta, adevarati profesionisti in domeniul financiar. Ganditi-va ca, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director, se discuta si se aproba proiecte de cateva miliarde de euro. In perioada in care am reprezentat eu Romania, au existat si doua proiecte din tara noastra, din mediul privat. Cred ca Banca Europeana de Investitii este, practic, cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene. Rolul institutiei este de maxima importanta la nivel european si publicul din Romania ar trebui sa cunoasca mai multe lucruri despre aceasta.