Premierul Dacian Ciolos a anuntat vineri ca a gasit blocat Programul Operational Regional (POR) pentru perioada de finantare 2007-2013. Probleme sunt si pentru perioada 2014-2020, sistemul informatic fiind nefunctional. Nici procedurile de acreditare nu sunt finalizate. Declaratiile au fost facute in urma unei intalniri cu comisarul european Corina Cretu. La randul sau, Corina Creţu a spus ca mai sunt doar 6 saptamani pana la 31 decembrie 2015, termenul limita pana la care Comisia Europeana mai accepta facturi pentru a fi decontate. "In aceste 6 saptamani, Romania are nevoie de stabilitate la nivelul autoritatilor de management", a mai spus Cretu.

Dacian CiolosFoto: Bogdan Dinca

"Intalnirea de astazi mi-a fost utila ca sa imi fac o idee mai precisa legat de stadiul in care ne aflam atat cu finalizarea programului 2007-2013. Am gasit Programul Operational Regional blocat in urma unui audit al Comisiei, dar am inteles ca lucrurile se pot debloca rapid pentru a reincepe platile", a spus Ciolos. Acesta a precizat ca mai sunt cateva saptamani in care pot fi facute plati, astfel incat sa fie reduse, pe cat posibil, din pierderi.

Si pentru perioada de finantare 2014-2020 sunt inca multe lucruri nerealizate, a afirmat premierul Ciolos.

"Am discutat mult si despre noua perioada 2014-2020, unde la fel sunt inca foarte multe lucruri care nu au fost facute in aceasta faza. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care este inca nefunctional, procedurile de acreditare care inca nu sunt finalizate si de indeplinit anumite conditionalitati ex- ante ca sa putem lansa proiectele", a explicat premierul.

Acesta a mai spus ca sunt inca putine proiecte care sa fie pregatite pentru a fi in faza de a incepe sa fie implementate. In aceste conditii, premierul spune ca vrea sa ceara ajutorul institutiilor europene. "Si aici la fel am intentia sa folosesc resursele umane, expertiza internationala, a Bancii Europene de Investiti, a Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, a Bancii Mondiale, care ne pot furniza experti cu finantare din asistenta tehnica, din fonduri europene, din fonduri structurale pentru a ajuta beneficiarii sa-si finalizeze proiectele", a spus Ciolos.