Firmele SIVECO si Teamnet, care au realizat modulul electronic prin care se proceseaza plata subventiilor pentru fermierii romani, subliniaza, sambata, ca functionarii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sunt cei care controleaza fluxul de lucru. Consortiul de companii IT sustine ca termenul de 30 noiembrie pentru plata subventiilor in avans catre fermieri este unul "cvasi-imposibil", pentru ca APIA ar fi semnat foarte tarziu contractul pentru sistem.

Termen APIA - ajutoare motorinaFoto: Comisia Europeana

Acesta este un nou episod al scandalului de la APIA, dupa ce, miercuri, noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a reclamat functionarea greoaie a modulului electronic de procesare a platilor catre fermieri, acuzand directorii agentiei ca au contractat prea tarziu acest sistem.

"Sistemul informatic care controleaza distributia subventiilor (numit IACS - Integrated Administration and Control System) este compus din multe module, fiecare foarte complex, operate de mii de functionari din toata tara. Fiecare cerere de subventii trece in mod obligatoriu printr-un flux de lucru asigurat de sistemul informatic, dar controlat de functionarii APIA" - a comunicat, miercuri, la solicitarea HotNews, un ofiter de relatii publice, in numele asocierii SIVECO-Teamnet, care a realizat modulul in cauza.

In context, cele doua firme arata ca au propus si au agreat cu APIA, inca din noiembrie 2014, "un calendar de elaborare a specificatiilor si de contractare a diferitelor module, pentru a face posibila efectuarea platilor in avans in campania agricola 2015", dar agentia aflata in subordinea Ministerului Agriculturii a incheiat contractul pentru modulul in cauza abia in 10 noiembrie 2015.

"Desi serviciile IT aferente modulului de plati in avans au fost contractate de APIA in data de 10 noiembrie 2015 si specificatiile necesare dezvoltarii acestui modul au fost aprobate de APIA in data de 17 noiembrie a.c., intreaga echipa de proiect din partea furnizorilor a depus si depune in continuare eforturi uriase pentru a sprijini angajatii APIA in plata avansurilor asteptate de fermieri" - spune asocierea SIVECO-Teamnet.

Companiile IT sustin ca modulul ar fi avut nevoie de cel putin 3 luni de teste.

"Romania are una din cele mai mari suprafete agricole din UE, un nivel ridicat de fragmentare a suprafetei agricole si, implicit, un numar mare de beneficiari ai subventiilor agricole, ceea ce face sistemul IACS din Romania unul din cele mai intens exploatate. Pentru a parcurge toate etapele de analiza, dezvoltare, testare si operare aferente doar modulului de plati in avans sunt necesare, in mod normal, minimum 3 luni. Deoarece intelegem situatia critica a beneficiarilor subventiilor, ne-am asumat riscul de imagine pe care il presupune termenul cvasi-imposibil impus de semnarea foarte intarziata a contractului" - sustine asocierea SIVECO-Teamnet.

In context, consortul de firme IT sustine ca miercuri, 28 noiembrie, la ora 12.00, erau peste 200.000 de dosare cu calcul finalizat, in vederea platilor catre fermieri. Reamintim peste 900.000 de cereri au fost depuse de catre fermieri pentru plata in avans a subventiilor la hectar, bani care ar trebui platiti pana luni, 30 noiembrie 2015.

"Anticipam ca o parte consistenta a fondurilor alocate platii in avans pentru beneficiarii eligibili va fi absorbita pana la termenul limita. La data de 28 noiembrie, ora 12:00, erau peste 200.000 de dosare cu calcul finalizat" - se arata in adresa transmisa de asocierea SIVECO-Teamnet la solicitarea HotNews.

Reamintim ca ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, pentru HotNews si StartupCafe, ca sute de mii de fermieri romani vor fi afectati de intarzieri la platile din partea Agentiei Nationale de plati si Interventie in Agricultura, ca urmare a functionarii greoaie a unui soft realizat de un consortiu SIVECO-Teamnet, motiv pentru care o serie de sefi din APIA vor fi schimbati din functie sau sanctionati.

Problemele sunt legate de avansurile la plata unica pe suprafata - SAPS 2015 - de 53 de de euro la hectar, pe care fermierii romani trebuie sa o primeasca in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2015.

Potrivit unor surse oficiale, modulul electronic in cauza a costat APIA 6 milioane de lei (circa 1,5 milioane de euro), fara TVA. Intregul sistem din care face parte acest modul este realizat in baza unui acord cadru de 28 de milioane de euro, fara TVA, semnat in 2014 cu Siveco si Teamnet, pentru 3 ani.