Autoritati publice centarle si locale precum si beneficiari privati trebuie sa cheltuiasca din banii lor sau de la bugetul de stat, in total, 1,189 miliarde de euro pentru a finaliza proiecte europene incepute, dar care nu pot fi incheiate in perioada de programare 2007-2013 si care nici nu pot fi refazate pentru a fi continuate cu banii europeni din perioada de programare 2014-2020. Informatia a fost prezentata, marti, de ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, intr-o conferinta de presa.

LucrariFoto: Hotnews

Potrivit unei situatii prezentate de Ministerul Fondurilor Europene, sunt in total 617 proiecte care trebuie incheiate din bani nationali, repartizate in 5 programe operationale de fonduri structurale si de coeziune:

  • Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE): 22 de proiecte, care necesita 57 de milioane de euro pentru a fi terminate (estimativ).
  • POS Mediu: 66 de proiecte, pentru care mai e nevoie de 280 de milioane de euro,
  • PO Regional: 483 de proiecte, pentru care e nevoie de 637 de milioane de euro
  • POS Transport: 46 de proiecte, pentru care e nevoie de 215 milioane de euro.

documente

PrezentareFonduriUE

(22 Dec 2015) PowerPoint, 640KB

"Discutia (cu Comisia Europeana - n.r.) se poarta in principal daca acele proiecte care nu s-au finalizat in perioada de programare 2007-2013 se regasesc in obiectivele si politicile europene de finantare in perioada de programare 2014-2020, atunci ele vor trebui finalizate din bani de la bugetul de stat sau din bugetul beneficiarilor, dupa caz", a explicat Ionut Micu, directorul adjunct in Directia Generala pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Aceste proiecte, care nu pot fi refazate, trebuie finalizate pana in iunie 2016, pentru a transmite documentele de inchidere la Comisia Europeana pana la 31 martie 2017.

Acele proiecte care nici asa nu vor putea fi finalizate vor trebui declarate nefunctionale, pentru a putea cere Comisiei Europene inca o derogare de 2 ani, pentru a fi realizate cel tarziu pana pe 31 martie 2019.

"Si atunci, se aplica prevederile regulamentului cu privire la proiectele declarate nefunctionale, cu posibilitate sa fie realizate pana in 31 martie 2019, cand se transmit documentele finale. In momentul in care se declara nefucntionale anumite proiecte, se va transmite si un calendar de finalizare si exista posibilitatea prelungirii termenului de finalizare pana in martie 2019", a spus Micu.

El a subliniat ca finalizarea proiectelor va fi suportata doar din surse nationale de finantare.

In caz contrar, Romania risca o procedura mult mai costisitoare si daunatoare: Comisia Europeana poate retrage tarii si banii deja absorbiti in proiectele incepute si nefinalizate.

In context, oficialul MFE a aratat ca ministerele de linie au alocate surse financiare in bugete pentru lucrarile la proiectele nefinalizate in perioada de programare 2007-2013 si care nu pot fi refazate pentru a fi incheiate din banii europeni 2014-2020.

Unele dintre proiectele in cauza sunt realizate in proportie de 97%-98%, a mentionat Micu.

Reamintim ca recent Primaria Capitalei a aratat ca Bucurestiul pierde finantare din fonduri europene si de la bugetul de stat in valoare totala de peste 124 milioane lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie 2015, termenul stabilit prin acordul de finantare in cadrul Programului Operational Sectorial 2007-2013 (POR).

Pe de alta parte, pentru a mai salva din banii comunitari, Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o lista cu 84 de proiecte europene incepute in perioada de programare 2007-2013 si care nu au sanse sa fie incheiate pana la sfarsitul anului 2015, cand se pot face ultimele plati catre furnizori si catre prestatorii de servicii in acele proiecte. Aceste 84 de proiecte urmeaza sa fie refazate, astfel incat sa poata fi finalizate din banii europeni pusi la dispozitia Romaniei in perioada de programare 2014-2020.

In total, este vorba de peste 3 miliarde de euro care vor fi consumati din noile fonduri europene pentru incheierea vechilor proiecte ale Romaniei, pe care beneficiarii nu au reusit sa le finalizeze din banii europeni 2007-2013.

Romania a discutat la nivel informal cu Comisia Europeana aceasta lista de proiecte, insa are termen pana in iunie 2016 sa convinga Bruxelles-ul sa-i accepte refazarea lucrarilor.

In perioada de programare 2007-13, Romania a primit alocari de 19,2 miliarde de euro - ca fonduri structurale si de coezine, insa aproape 6 miliarde de euro, reprezentand circa 30%, vor ramane neabsorbiti de tara noastra.

Mai multe despre lista proiectelor refazate, AICI.