Romania inregistreaza o rata de absorbtie de circa 62% la fondurile structurale si de coeziune alocate tarii in perioada 2007-2013, insa mai poate primi bani de la Comisia Europeana pana in aprilie 2017, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu. Ea a precizat ca pregateste masuri pentru plata unor corectii financiare catre Comisia Europeana, din cauza neregulilor inregistrate in absorbtia fondurilor UE de catre Romania in anii anteriori.

Bani pentru intreprinderi socialeFoto: Wikipedia

Potrivit datelor curente prezentate de Raducu, in prezent, Romania a cheltuit 75% din cei 19,2 miliarde de euro alocati tarii de la bugetul Uniunii Europene, ca fonduri structurale si de coeziune, in perioada de programare 2007-2013.

Aceste cheltuili au fost rambursate deja de statul roman, din buget, catre beneficiarii publici (locali si centrali) si privati (ONG-uri, firme etc).

Din aceste plati interne, Romania a recuperat o parte prin rambursariile efectuate de Comisia Europeana.

Nivelul acestor rambursari primite de Romania de la Comisia Europeana ajunge la 62% din totalul alocat tarii - acest procent rerezentand practic absorbtia efectiva de fonduri europene.

Sumele platite de la Bruxelles Romaniei ajung astfel la circa 11,8 miliarde de euro - fonduri structurale si de coeziune.

Pentru restul de bani de la 62% pana la 75%, tara mai trebuie sa transmita declaratii de cheltuieli la Comisia Europeana , in baza carora sa primeasca apoi rambursari de fonduri UE.

Romania mai poate trimite declaratii de cheltuieli la Bruxelles pana la sfarsitul lunii iunie 2016 - a precizat ministrul Aura Raducu. Dupa aceea, daca Bruxelles-ul constata ca au fost corecte cheltuielile, va rambursa Romaniei banii europeni, pana in aprilie 2017, a mentionat ministra.

In plus, fata de ceea ce s-a cheltuit pana acum in proiectele europene, Romania vrea sa ceara bani de la Bruxelles si pentru lucrari efectuate de diverse autoritati in proiecte finantate initial din surse bugetare sau imprumuturi (rambursabile). Daca va reusi sa convinga Comisia Europeana sa i le plateasca si pe acestea, tara ar putea castiga cateva puncte procentuale.

  • Cine plateste corectiile financiare:  POSDRU si POS CCE la raport

De-a lungul timpului, Romania s-a ales cu platile blocate in mai multe programe operationale, din cauza unor nereguli la achizitiile publice si probleme de management si verificare a proiectelor europene.

In prezent, Romania are rambursarile de la CE blocate in Programul Operational Sectorial dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013. Comisia Europeana decis intreruperea platilor si blocarea unei aplicatii de 167,9 de milioane de euro depue de Romania - bani cheltuiti de beneficiari si platiti de la bugetul de stat in cadrul POSDRU, dar pe care momentan statul roman nu si-i poate recupera de la Bruxelles.

Aura Raducu a dat asigurari, luni, ca plata va fi deblocata in luna mai, cel tarziu in iunie, in timp util, pentru ca tara sa nu piarda banii deja cheltuiti din bugetul de stat.

"Am avut discutii cu Autoritatea de Audit nationala (de la Curtea de Conturi a Romaniei) si cu echipa de audit de la CE. Speram sa se rezolve problemele cat mai repede si sa convingem ca au fos luate toate masurile pentru a nu se repeta aceste deficiente in perioada urmattoare si speram ca in mai - inceputul lunii iunie sa se ridice intreruperea POSDRU" - a spus Raducu.

Daca nu se vor remedia problemele, iar Comisia nu va debloca banii, paguba va fi suportata din bugetul de stat, ci nu de la beneficiarii de fonduri europene care au derulat proiectele respective (ONG-uri, institutii etc).

"O parte din corectii se vor finanta si au fost finanate de-a lungul timpului - corectiile financiare constatate de CE au fost suportate de la bgetul de stat de-a lungul anilor. Proiectele sunt finalizate, contractate si in cel mai rau caz vor fi suportate de la bugetul de stat. Atunci cand neregulile au fost identificate la nivelul beneiciarilor, au fost suportate de ei" - a afirmat ministrul.

In cazul intreruperii care afecteaza 167,9 milioane de euro,decise de CE in POSDRU, motivele vizeaza deficiente in functionarea sistemului de management si control al POSDRU, mai precis legate de procedurile de selectie a proiectelor si verificarile de prim nivel realizate de Autoritatea de Management si Organismele Intermediare aflate in subordinea Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, respectiv Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Aceste deficiente au fost constatate in cursul misiunii de audit a DG Ocupare din perioada 21 octombrie - 10 noiembrie 2015, preciza MFE, in 2 martie.

Un alt program care a fost grevat de intreruperi este POS Cresterea Competitivitatii Economice.

Asa cum a relatat publicatia de business StartupCafe, o serie intreaga de firme romanesti care au facut investitii din fonduri europene risca sa fie puse acum sa dea inapoi banii absorbiti, in totalitate sau partial, din cauza unor inadvertente in derularea proiectelor, in cadrul POS CCE - Axa prioritara 1 - Un sistem inovativ si eco-eficient de productie.

Numarul societatilor comerciale aflate in aceasta situatie s-ar ridica la circa 100, iar sumele pe care statul roman li le cere ajung la circa 20 de milioane de euro, in total, potrivit unor evaluari din piata.

Chestionata luni in legatura cu acest subiect, Aura Raducu a precizat ca pregateste masuri prin care sa fie clarificate categoriile de corectii financiare, astfel incat acolo unde statul este responsabil sa se plateasca din buget.

"La Guvern, ne propunem sa facem un memorandum cu toate aceste categorii de nereguli si de finantari care au fost facute de la bugetul de stat si nerecuperate de la UE. Vom face probabil in aprilie un memorandum cu toate categoriile de plati efectuate pe diferite programe de la bugetul de stat" - a spus ministrul.