Noul ministru al Fondurilor Europene, tehocratul Cristian Ghinea, a sustinut-o pe eurodeputata Monica Macovei la alegerile prezidentiale din 2014 si pe independentul Nicusor Dan la alegerile locale de la Bucuresti, din 2012. Ghinea este cofondator al Centrului Roman pentru Politici Europene (CRPE) impreuna cu Ciprian Ciucu, fost candidat, la randul sau, la Primaria Bucuresti, in 2016, din partea artidului M10 al Monicai Macovei.

Monica Macovei si Cristian Ghinea, 2014Foto: YouTube

Cristian Ghinea, care din decembrie 2015 ocupa functia de consilier de stat al premierului Dacian Ciolos, a fost promovat, miercuri, ministru al Fondurilor Europene, prin decret semnat de presedintele Iohannis, la propunerea prim-ministrului.

Ghinea s-a remarcat ca sustinator al candidatului independent la alegerile prezidentiale Monica Macovei, in anul 2014. Intr-un film de sustinere, postat pe YouTube, Ghinea a pupat-o pe Macovei. "Monica, da-mi voie sa te pup. Vreau sa vada mama ca m-am pupat cu Monica Macovei" - spunea el atunci.

Cunoscut ca sustinator al luptei impotriva coruptiei, Ghinea a scris in 2012 cartea "Eu votez DNA! De ce merita sa aparam institutiile anticoruptie".

"DNA nu candideaza, dar avem ceva mai bun: adevarata mama a DNA", mai spunea el despre Macovei in 2014.

Fara sa fie membru de partid, Ghinea a fost inclus in Comisia de integritatea partidului Monicai Macovei, M10, din partea societatii civile.

In 2012, la alegerle pentru Primaria Capitalei, Cristian Ghinea si organizatia sa non-guvernamentala l-au sustinut public pe candidatul independent de atunci Nicusor Dan. "Am ajuns la concluzia ca nici Nicusor Dan nu face politica. Si oricum, daca noi ne ocupam de politici europene, nu poti sa faci politici europene intr-un oras asiatic. Vrem ca si Bucurestiul sa devina un oras european. Astea sunt motivele care ne-au manat in lupta" - spunea atunci Ghinea, intr-un clip de sustinere a lui Nicusor Dan.

Cristian Ghinea a infiintat, acum 7 ani, organizatia non-guvernamentala Centrul Roman de Politici Europene, impreuna cu Ciprian Ciucu, fost candidat al partidului M10, al Monicai Macovei, la Primaria Capitalei, anul acesta. In cele din urma, M10 a renuntat la Ciucu, reprosandu-i ca negocia si cu PNL.

Totodata, el a avut si o firma de consultanta, CRPE Research and Consulting, din care s-a retras inainte sa se duca la Guvern, consilier de stat.

Noul ministru al Fondurilor Europene este licentiat in stiinte politice la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (1996-2000) si a urmat un masterat in politica si guvernare in Uniunea Europeana, la London School of Economics (2007-2008), conform CV-uli publicat pe LinkedIn.

Ghinea a publicat articole de opinie in Dilema Veche si Romania libera si a mai lucrat si la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si la Centrul pentru Jurnalism Independent.

documente

Avere-CGhinea

(27 Apr 2016) PDF, 1MB

La capitolul avere, Cristin Ghinea are un apartament de 35 mp si unul de 89 mp, acesta din urma fiind detinut impreuna cu sotia. Ambele imobile au fost achizitionate cu credite ipotecare pe 30 de ani: primul in anul 2005 (33.000 de euro) si al doilea in 2015 (38.000 de euro).

El a pus si ceva deoparte: conturi la banci totalizand 25.000 de lei, 6.500 de euro si 5.300 de dolari. Mai are si o asigurare de viata de 1.450 de lei, potrivit declaratei sale de avere din decembrie 2015.

In anul 2014, Cristian Ghinea a incasat circa 50.000 de euro din activitatile sale la CRPE si alte organizatii non-guvernamentale, carti si alte drepturi de autor.