Romania a fost nevoita sa plateasca la Comisia Europeana peste 420 milioane euro reprezentand corectii financiare aplicate in urma unor nereguli in absorbtia fondurilor europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a declarat, joi, noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, potrivit unui comunicat de presa emis de minister.

Cristian GhineaFoto: Hotnews

Ghinea a avut marti o intalnire la Bucuresti cu reprezentantii Comisiei Europene si autoritatile romane privind situatia intreruperii POSDRU si stabilirea masurilor pe care Romania trebuie sa le intreprinda, a precizat, joi, Ministerul Fondurilor Europene intr-un comunicat remis HotNews.

"Domnul Cristian Ghinea a subliniat faptul ca, pana in prezent, Romania a fost nevoita sa plateasca peste 420 milioane euro reprezentand corectii financiare aplicate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, insa i-a asigurat pe reprezentantii Comisiei Europene ca exista un interes politic crescut pentru gasirea celor mai bune solutii de rezolvare a acestei probleme in vederea diminuarii presiunii asupra bugetului de stat, dar si pentru finantarea apelurilor de proiecte din cadrul Programului Operational Capital Uman aferent perioadei 2014-2020" - precizeaza sursa citata.

Potrivit MFE, misiunea comuna derulata de Autoritatea de Audit si Comisia Europeana "a constatat un progres" in ceea ce priveste rata de eroare preliminara pentru aplicatia transmisa in 31 decembrie 2015 la Comisia Europeana (valoare de 167,9 milioane euro), bani pe care Romania i-a achitat din bugetul de stat pentru cheltuielile efectuate de diversi beneficiari in POSDRU, dar pe care Bruxelles-ul refuza momentan sa i-i deconteze tarii din fondurile europene.

Aceasta rata de eroare din POSDRU a fost de aproximativ 3%, in ceea ce priveste proiectele in care s-au cheltuit cei 167,9 milioane de euro, blocati de la plata, cel putin temporar.

Referitor la noua perioada de programare 2014-2020, MFE recunoaste ca nu a reusit inca sa treaca autoritatile de management romanesti pentru fondurile UE prin procedura de desemnare, in lipsa careia practic tara nu poate cere ca Bruxelles-ul sa-i ramburseze cheluielile efectuate in noile proiecte europene.

Hotnews a scris AICI despre riscul ca Romania sa mai piarda si cei 167,9 milioane de euro, blocati de CE.

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a inregistrat cea mai mica rata de absorbtie - doar 49,68 %, adica 1,72 miliarde de euro. (Situatia fondurilor UE, AICI)

"In ceea ce priveste sistemul de management si control pentru perioada de programare 2014-2020, in acest moment se lucreaza la <>, scopul fiind instituirea unui sistem de management si control pentru Programul Operational Capital Uman fundamentat pe proceduri simplificate si fluxuri operationale viabile atat intre institutiile care gestioneaza programul, cat si intre aceste institutii si beneficiarii asistentei" - mentioneaza MFE, in comunicat.

"Ma astept la proceduri simple si coerente si la eliminarea suprapunerii responsabilitatilor. De asemenea, voi incerca sa evit unele greseli facute in perioada anterioara de programare si sa schimb abordarea de la proces catre impact si rezultate", a spus, la randul sau, ministrul Ghinea, potrivit sursei citate.