Fonduri de aproape 900 de milioane de euro au fost date unor solicitanti fraudulosi anul trecut, cea mai mare concentrare de cereri de fonduri europene suspectate de fals venind din Romania, Bulgaria si Ungaria, arata datele investigatorilor UE, citate de Reuters.

Raportul anual publicat de OLAF marti concluzioneaza ca 888 mil. euro au fost probabil rambursati catre solicitanti necinstiti in 2015, o scadere usoara fata de totalul de 901 mil. euro din anul anterior.

Asta inseamna circa 0,6% din bugetul ce se concentreaza pe plata de subventii pentru fermieri si regiuni sarace.

Printre exemplele date in raportul ce vorbeste de 1.400 de acuzatii de frauda se numara si o plata de 1,3 mil. euro pentru modernizarea unei unitati de refrigerare din Bulgaria, cea mai saraca tara din UE.

Cand investigatorii au verificat-o, au descoperit ca furnizorul si proprietarul fabricii erau aceeasi persoana, care a umflat pretul.

Romania, Bulgaria si Ungaria au consemnat cea mai mare concentrare de fraude din UE in 2015.

Chestiunea fraudelor in cadrul bugetului de 141 mld. euro al UE este o problema sensibila pentru Uniune, aflata sub presiune din cauza votantilor eurosceptici. Marea Britanie, un contributor major la buget, tine un referendum vara aceasta privind parasirea blocului comunitar.