​Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a suspendat procesul de evaluare a proiectelor depuse de o serie intreaga de comune, pentru finantarea de drumuri si infrastructura agricola, in cadrul a doua linii de bani europeni, pe fondul unor suspiciuni de trucare a sesiunilor de depunere a proiectelor, a anuntat, marti, institutia aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), printr-un comunicat remis HotNews. UPDATE Au fost epuizate si alocarile pentru Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, componenta de infrastructură educațională non-montan.

Aici sunt banii dumneavoastraFoto: USER UPLOADED

Suspiciunile de trucare vizeaza doua sesiuni de depunere de proiecte deschise in 25 mai 2016, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 20144-2020: Submasurile 4.3a - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice - componenta de infrastructura de acces agricola si 7.2 Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica - componenta de infrastructura rutiera.

Conform AFIR, procedura de evaluare a fost suspendata pentru a se verifica desfasurarea procesului de depunere a proiectelor pe cele doua componente.

Verificarile se fac in paralel atat de catre AFIR, prin directiile proprii cu atributii in domeniu, cat si de Corpul de Control al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

AFIR spune ca a decis suspendarea, "in urma sesizarilor formulate de catre solicitantii care nu au reusit sa depuna proiectele de investitii pregatite si are ca scop asigurarea unui proces echitabil de implementare al PNDR 2014 - 2020".

Agentia care gestioneaza mare parte din fondurile de dezvotare rurala si agricultura subliniaza ca "niciuna dintre sesiunile deschise pana in acest moment, care au inca fonduri disponibile neangajate prin propuneri de proiecte de investitii depuse pe site-ul AFIR de catre potentiali beneficiari, nu au fost inchise".

Astfel, AFIR sune ca primeste in acest moment proiecte de investitii pentru urmatoarele submasuri PNDR 204-2020:

  • 4.1 - Investitii in exploatatii agricole
  • 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri
  • 6.3 -  Dezvoltarea fermelor mici
  • 4.1a - Sprijin pentru investitii in exploatatii pomicole
  • 4.2a - Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicoli
  • 4.2 - Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol
  • 7.2 - componenta de Infrastructura apa/apa uzata, inclusiv zona montana si componenta privind Infrastructura educationala, inclusiv cea din zona montana
  • 7.6 - Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural

Unde au aparut suspiciunile - 24 milioane euro epuizati in 6 minute

Alocarea care a fost disponibila intr-una ditre sesiunile reclamate de solicitantii care n-au mai prins bani europeni, Submasura 4.3A ¬ Infrastructura de acces agricola, a fost epuizata in 6 minute de la deschidere, timp in care au fost depuse proiecte de 24,44 milioane de euro.

"In primele sase minute de la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, ora 09.00, au fost depuse 25 de proiecte in valoare de 24,44 milioane de euro" - se lauda AFIR cu succesul sesiunii, in 25 mai.

Directorul general al AFIR chiar se declara bucuros de bataia care a fost pe banii europeni pentru comune.

"Suntem bucurosi de acest aflux de cereri pentru infrastructura rurala si este o dovada ca Programul a inceput sa se deruleze la capacitate maxima. Nevoia de finantare in mediul rural este uriasa si orice alocare pe care autoritatile ar face-o este insuficienta, dar fiecare ban care ajunge in satul romanesc este important¬ - a declarat Eugen Popescu, citat intr-un comunocat AFIR din 25 mai.

Cele mai multe proiecte au fost depuse in judetele Bistrita Nasaud, Cluj, Dolj, Satu Mare si Timis.

Si alocarea din cealalta sesiune care a ridicat suspiciuni, pe Submasura 7.2 ¬ Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica, componentele de infrastructura rutiera din zona montana si non-montana, a fost epuizata in aceeasi zi.

De la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, ora 09.00, au fost depuse 46 de proiecte in valoare de 45 milioane de euro pentru infrastructura rutiera din zona montana si 107 proiecte, cu valoarea de 105,8 milioane de euro in celelalte zone, conform datelor AFIR.

Cele mai multe proiecte au fost depuse in judetele Cluj, Bistrita Nasaud si Neamt, pentru zona montana si in Cluj, Timis si Bacau pentru restul teritoriului.

Aceste fonduri europene sunt destinate comunelor de pe tot cuprinsul tarii si pot ajunge la 1 milion de euro pe fiecare proiect.

Termenul maxim pentru depunere, in cazul in care fondurile nu se epuizau intre timp, era de 31 octombrie 2016, ora 16.00 pentru ambele sesiuni.

Ancheta Corpului de control la AFIR

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a trimis, vinerea trecuta, Corpul de control al ministeului la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru a face o ancheta privind suspinciunile de trucare a procesului de depunere de proiecte europene destinate comunitatilor locale.

Potrivit unui comunicat remis HotNews, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit o serie de sesizari referitoare la derularea unor sesiuni de depunere on-line a proiectelor europene la AFIR, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

UPDATE S-a mai epuizat alocarea pe o sesiune

Au fost epuizate si alocarile pentru Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, componenta de infrastructură educațională non-montan, aferentă sesiunii anuale 2016 - a anuntat AFIR marti.

Astfel, de la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, au fost depuse 80 de proiecte în valoare de 29,61 milioane de euro pentru această componentă, a precizat agentia.