Saptamana aceasta, Comisia Europeana va lua o decizie in privinta posibilei activari a clauzei de salvgardare in agricultura. Acreditarea definitiva a Agentiei de Plati (APIA), anuntata sambata, reda speranta oficialilor ca vor scapa de amenintare. Dan Gherghelas, directorul general APIA, a declarat pentru HotNews.ro ca decizia Comisiei Europene se va baza in mare parte pe rezultatele auditului care a condus la acreditarea agentiei.

Decizia privind activarea clauzei de salvgardare in agricultura, care se traduce prin reducerea cu 100 de milioane de euro a platilor directe la hectar, va fi anuntata de Comisia Europeana cel tarziu vineri. De curand, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) a primit o “bila alba”. Pe baza unui raport de audit realizat de Deloitte, APIA a primit, din partea structurii specializate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, acreditarea definitiva pentru a derula fonduri europene.

Dan Gherghelas, directorul general APIA, a declarat pentru HotNews.ro: “Acreditarea inseamna ca Agentia a indeplinit prevederile regulamentelor din punct de vedere administrativ, logistic, al procedurilor plus tot ce tine de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS)”.

Decizia de acreditare definitiva a fost luata pe baza unui raport realizat de un auditor extern, compania Deloitte. Gherghelas a explicat ce corelatie exista intre acreditare si decizia Comisiei referitoare la clauza: “Conditiile impuse de Comisia Europeana pentru a evita activarea clauzei de salvgardare si conditiile necesare pentru acreditarea Agentiei sunt in mare parte aceleasi. Este aproximativ acelasi set de recomandari”.

Concluziile Comisiei Europene anuntate in septembrie, cand a fost solicitata rezolvarea de urgenta a unor aspecte importante din activitatea Agentiei s-au bazat pe misiunile de audit ale expertilor.

“Din septembrie, nu a mai existat nicio misiune a expertilor europeni. Prin urmare, raportul Deloitte care a stat la baza deciziei de acreditare a Agentiei va avea o mare contributie la concluziile Comisiei in problema clauzei de salvgrdare”, explica Gherghelas.

Sistemul informatic – functional “in cea mai mare masura”

Functionarea sistemului informatic pentru platile directe (IACS) reprezinta cea mai importanta neregula semnalata de Comisia Europeana. Dan Gherghelas spune ca problemele au fost eliminate, cu mici exceptii care “pot aparea in orice soft”, dar lucrurile sunt in regula “in cea mai mare masura”.

Controalele in teren nu s-au incheiat

Referitor la a doua observatie a Comisiei, referitoare la controalele in teren, “am finalizat esantionul de 6%, inclusiv controlul prin teledetectie iar pana la sfarsitul lunii ianuarie vom finaliza controlul si la cele cateva mii de ferme care au mai ramas”, spune Gherghelas. Tot atunci, dupa incheierea controalelor, se va clarifica si situatia parcelelor pentru care exista mai multe declaratii suprapuse (asa-numita supradeclarare – n.r.).

Potrivit lui Gherghelas, primele concluzii arata ca ar putea fi nevoie de aplicarea unei reduceri a sumei alocate pe hectar. Situatia va fi clara numai in ianuarie. Se estimeaza ca platile catre agricultori vor incepe efectiv la sfarsitul lunii februarie.