Premierul Dacian Ciolos a declarat luni, la Radio Romania Actualitati, ca in privinta proiectelor finantate din fonduri europene, atentia Guvernului este concentrata pe publicarea a cat mai multe ghiduri ale beneficiarului. De asemenea, un obiectiv este ca cererile de proiecte sa fie lansate pe toate programele operationale pana la terminarea mandatului actualului Guvern. Acesta sustine ca acum Romania plateste "pretul balbaielilor care vin de ani de zile".

"Obiectivul nostru ar fi sa lansam pe toate programele operationale cererile de proiecte pana la terminarea mandatului acestui Guvern si sa incepem, in acelasi timp, si platile pentru anumite proiecte care au fost deja contractate", a spus Ciolos.

Premierul afirma este greu sa se recupereze tot ce nu s-a facut ani de zile. "E greu sa recuperezi tot ceea ce nu s-a facut in ani de zile in cateva luni. Important este pentru mine sa pregatim aceasta perioada 2014-2020 cat mai bine, intr-un mod cat mai transparent, sa eliminam pe cat posibil toate sursele de coruptie sau de birocratizare sau de blocare a implementarii acestor proiecte, pentru ca de asta va depinde nu doar capacitatea de absorbtie, dar si calitatea acestei absorbtii si calitatea proiectelor pe care le finantam", a precizat Ciolos.

Acesta considera ca au fost intarzieri atat in modul in care Romania s-a pregatit pentru executia bugetara 2014-2010, cat si in recuperarea absorbitiei pentru perioada 2007-2013. "In cateva luni dupa instalarea acestui Guvern, aceasta absorbtie a crescut cu 10% prin masurile pe care le-am luat, sigur, si cu sprijinul Comisiei Europene, care ne-a permis sa decontam din fonduri europene si anumite proiecte care fusesera finantate partial din bugetul de stat. Deci, acolo am reusit sa recuperam pe ultima suta inca ceva si sa trecem absorbtia peste 70-75%", a mai spus Ciolos.