Comisia Europeana a adoptat marti Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, ce are un buget total de 262 milioane de euro pentru cei sapte ani de programare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Lansarea oficiala a programului va avea loc in luna ianuarie 2008.

Din bugetul total, contributia UE prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este de aproximativ 218 milioane de euro, iar contributia nationala a celor doua state partenere este de aproximativ 44 milioane de euro.

Fondurile vor fi alocate pe axe prioritare si domenii majore de interventie, pe baza unor proiecte comune intre parteneri romani si bulgari si printr-o stransa coordonare cu actiunile realizate in cadrul celorlalte programe operationale nationale din cele doua tari, pentru a asigura o dezvoltare echilibrata a zonei de granita.

Obiectivul strategic general al programului este reunirea oamenilor, comunitatilor si economiilor din zona frontierei romano-bulgare in vederea participarii la dezvoltarea in comun a ariei de cooperare transfrontaliera, prin utilizarea durabila, in comun, a resurselor si avantajelor umane, naturale si de mediu.

Prin Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 se urmareste transformarea regiunii de granita dintre cele doua state intr-o zona atractivă prin crearea de noi locuri de munca si prin crearea unor conditii mai bune pentru dezvoltarea economica si sociala echilibrata in zona.

Programul va fi implementat printr-un sistem de management comun, coordonat de catre Autoritatea de Management, cu sprijinul Autoritatii Nationale din Bulgaria si al Secretariatului Tehnic Comun de la Calarasi.

Acest program a fost elaborat de catre Autoritatea de Management pentru Programul Romania-Bulgaria din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor din Romania, in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice din Bulgaria, in calitate de Autoritate Nationala, precum si cu structuri ale administratiei publice centrale si locale din cele doua state partenere, parteneri regionali, reprezentanti ai mediului de afaceri si organizatii neguvernamentale.