Ministrul Fondurilor Europene, Cristain Ghinea, spune ca gasit intarzieri grave in executia sistemului informatic de gestionare a fondurilor europene, MySMIS, cand a preluat mandatul, in aprilie 2016, motiv pentru care a organizat o structura permanenta in Ministerul Fondurilor Europene pentru gestionare aplicatiei online.

Cristian GhineaFoto: Hotnews

"Am gasit acest sistem urias si important tratat de parca ar fi doar o alta functie a unui departament de mentenanta IT, cu doar un om care stia ce e acolo, fara o idee clara de cum ar trebui sa arate sistemul la final. Nu e de mirare ca am gasit grave intarzieri la executie, fata de calendarul oficial adoptat prin memorandum de Guvern" - a spus Ghinea, miercuri, pe Facebook.

El a criticat si "complexiatea inutila" a sistemului.

"Ceea ce exista deja (modulul de primire a proiectelor) nu ma multumeste deloc. Am declarat asta in prima zi de mandat. Stiu ca beneficiarii care depun acum proiecte sunt nemultumiti de complexitatea inutila a acestui modul, insa aveam de ales intre a continua cu ceva prost gandit sau a renunta la a depune electronic si a ne intoarce la teancuri de dosare primite" - a afirmat ministrul.

Realizarea sistemului MySMIS 2014 a inceput in manadtul lui Eugen Teodorovici (PSD) ca ministru al Fondurilor Europene, in anul 2014. Beneficiarii de fonduri europene crtiticasera vehement fostul sistem de gestionare a fondurilor UE, din perioada de programare 2007-2013, Action Web, realizat de companiile private TeamNet SA si Archidata SRL.

Asa ca Teodorovici a venit cu ideea ca MFE sa realizeze noul sistem impreuna cu Serviciul de Telecounicatii Speciale (STS), pe fonduri europene.

"Poate suna socant, dar asta e realitatea: s-a decis constructia acestui urias sistem IT - My SMIS - dar nu s-au alocat resurse umane, nu s-a stiut clar ce se vrea cu el. Am schimbat echipa de proiect in prima saptamana de mandat. Daca a fost mai mult decat lipsa de responsabilitate ci s-a dorit sa se lege mainile institutiilor, vom descoperi in ancheta mai larga legata de sistemele IT" - acuza acum noul ministru al Fondurilor UE, Cristian Ghinea.

Guvernul a aprobat, miercuri, majorarea schemei de personal de la Ministerul Fondurilor Europene. Numarul maxim de posturi pentru pentru aparatul propriu al MFE si al unitatilor subordonate va fi de 1.275, fara demnitari si cabinetul ministrului, ca urmare a preluarii celor 344 de posturi aferente organismelor intermediare regionale POSDRU si POCU de la Ministerul Muncii.