​Romania a primit de la Comisia Europeana, in primele 9 luni ale anului 2016, peste 3,2 miliarde de euro, din fondurile structurale si de coeziune alocate tarii in perioada de programare 2007-2013, potrivit celor mai recente date centralizate de Ministerul Fondurilor Europene.

Fonduri EuropeneFoto: The Guardian

Astfel, in perioada 2007-30 septembrie 2016, Comisia Europeana a decontat tarii fonduri structurale si de coeziune in valoare totala de peste 14,42 miliarde de euro, in baza cheltuielilor efectuate in proiecte europene din Romania.

Rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune ajunge astfel la 75,69%, ca sume rambursate tarii in baza cheltuielilor din proiectele europene. Practic in primele 9 luni ale anului 2016 rata de absorbtie efectiva a fondurilor structurale si de coeziune a crescut cu 16,8 puncte procentuale.

Numai in luna septembrie 2016 au intrat in tara fonduri strcturale si de coeziune de peste 280 de milioane de euro din cadrul financiar trecut.

Acestor bani li se adauga si avansurile de 2,1 miliarde de euro, oferite deja de Comisia Europeana la inceputul perioadei de programare 2007-2013, sumele incasate de Romania de la Bruxelles ridicandu-se astfel la peste 16,6 miliarde de euro, adica 86,74% din alocarea pentru Romania. Odata cu realizarea soldului final, care va fi la 31 martie 2017, Comisia va retrage tarii din avansurile acordate initial, sume aferente cheltuielilor nerealizate.

Pana la 30 septembrie 2016, Romania a transmis la Bruxelles declaratii de cheltuieli de circa 15,29 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca tara asteapta in acest moment sa i se deconteze inca aproximativ 800 de milioane de euro, pe langa ce a primit pana acum. Cu acesti bani, rata de absorbtie efectiva ar ajunge la 80,23%, din fondurile structurale si de coeziune, fara avansuri.

Aceasta absorbtie nu se refera la toate fondurile europene alocate Romaniei in perioada de programare 2007-2013, ci numai la fondurile structurale si de coeziune, care au o valoare totala de circa 19,2 miliarde de euro pentru tara noastra.

Asadar, aici nu intra alte fonduri europene, cum sunt cele din agricultura si dezvolare rurala sau platile directe la hectar, gestionate de Ministerul Agriculturii.

Revenind la fondurile structurale si de coeziune, aflate sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene, cea mai slaba situatie este la programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

La data de 30 septembrie 2016, topul ratelor procentuale de absorbtie, in cele 7 programe operationale prin care Romania trage fonduri structurale si de coeziune din vechea perioada de programare se prezenta astfel:

  • 1. Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) a avut o rata de absortie de 86%, adica 0,146 miliarde de euro incasati de la UE. POAT se afla sub managementul direct al Ministerului Fondurilor Europene de la infiintarea acestuia, in primavara anului 2011, ca Minister al Afacerilor Europene. Din acest program s-au finantat activitati pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene in celelalte programe: sporurile salariale pentru functionarii MFE, deplasari, seminarii, chiria sediului Ministerului Fondurilor Europene etc.
  • 2. Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) are o rata de absorbtie de 85,94%, adica aproape 2,18 miliarde de euro. Autoritatea de Management POSCCE este la Ministerul Fondurilor Europene din anul 2014, dar pana atunci s-a aflat la Ministerul Economiei. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene in program sunt universitatile, institutele de cercetare, firme private (mai ales in domeniul IT&C), IMM-uri.
  • 3. Programul Operational Regional (POR) a inregistrat o rata de absorbtie de 85,4%, adica peste 3,37 miliarde de euro deja incasati, fara avansuri. POR este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene sunt autoritatile locale, proiectele urmarind, in special, repararea de drumuri de interes local, renovarea scolilor, reabilitarea termica a blocurilor etc.
  • 4. La Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) , rata de absorbtie efectiva a ramas 82%, adica 0,17 miliarde de euro. Acest program mic a stagnat in anul 2016, insa este explicabil avand in vedere rata mare de aborbtie (cu tot cu avanurile de la CE, rata ajunge la 95% in acest program). PODCA este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insa si Ministerul de Interne a avut aceasta autoritate in subordine atunci cand acesta cuprindea si portofoliul administratiei publice. Institutiile publice au fost aici beneficiarii.
  • 5. In Programul Operational Sectorial Mediu (POS-Mediu) , tara a obtinut o rata de absorbtie de 74,85%, adica peste 3,3 miliarde de euro incasati de la UE. POS Mediu este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, din ianuarie 2015. Pana atunci, insa, autoritatea de management s-a aflat la Ministerul Mediului. Principalii beneficiari care au derulat proiecte aici au fost companii de utilitati publice detinute de autoritati locale, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului etc. Lucrarile au vizat in special infrastructuri de apa si canalizare, gropi de gunoi, amenajari de prevenire a inundatiilor.
  • 6. In Programul Operational Sectorial Transport (POS - Transport), Romania a reusit o rata de absorbtie efectiva de 70,14%, adica aprox. 3 miliarde de euro. POS Transport este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, din ianuarie 2015. Pana atunci, insa, autoritatea de management era in subordinea Ministerului Transporturilor. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene cu acesti bani sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Caile Ferate (CFR), Metrorex - toate aflate in subordinea Ministerului Transporturilor.
  • 7. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) are cea mai mica rata de absorbtie - 64,55%, adica 2,24 miliarde de euro primiti de la Bruxelles. Autoritatea de Management POSDRU este la Ministerul Fondurilor Europene din anul 2014, dar pana atunci s-a aflat la Ministerul Muncii. Principalii beneficiari care au derulat proiecte au fost organizatiile non-guvernametale, autoritatile locale, autoritati centrale (precum Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca - ANOFM) etc. Proiectele au finantat in special programe de formare profesionala, consiliere profesionala, ocuparea fortei de munca, combaterea discriminarii romilor etc.

Descarca de AICI situatia fondurilor structurale si de coeziune 2007-2013, la data de 30 septembrie 2016.