Institutiile competente ale Uniunii Europene au ajuns, joi, la un acord privin bugetul UE pe anul 2017, in urma propunerii Comisiei Europene.

Bugetul UE 2017Foto: Hotnews

Bugetul UE pentru 2017 este de 157,9 miliarde de euro in credite de angajament si de 134,5 miliarde de euro in credite de plata - au cazut de acord Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene in procedura de cociliere.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, UE va cheltui in 2017 mai multi bani pentru "a face Europa mai competitiva" si pentru "primirea si integrarea refugiatilor si pentru abordarea cauzelor profunde ale migratiei in tarile de origine si de tranzit".

Cateva elemente privind bugetul, prezenate de CE:

  • Aproape jumatate din fonduri - 74,9 miliarde EUR in angajamente - sunt destinate stimularii cresterii economice, a locurilor de munca si a competitivitatii. De exemplu, au fost alocati  21,3 miliarde EUR unor programe precum Orizont 2020, Erasmus+, COSME si Mecanismul pentru interconectarea Europei si 2,7 miliarde EUR Fondului european pentru investitii strategice, prin intermediul caruia se va realiza Planul de investitii pentru Europa. Alti 53,59 miliarde euro vor fi folosite pentru promovarea convergentei intre statele membre si intre regiuni prin intermediul fondurilor structurale si de investitii europene.
  • Sprijinul pentru fermierii europeni se ridica la 42,6 miliarde EUR.
  • Aproape 6 miliarde de euro sunt dedicati consolidarii protectiei frontierelor noastre externe si abordarii crizei migratiei si a refugiatilor. Jumatate din aceasta suma este destinata actiunilor din interiorul UE, iar cealalta jumatate - actiunilor din afara UE de combatere a cauzelor profunde ale migratiei. Ca parte a acestui proces, se vor aloca in total 200 de milioane EUR noului instrument prin care se acorda asistenta umanitara pe teritoriul UE.

Pentru a pecetlui compromisul la care au ajuns in cadrul negocierilor bugetare, Parlamentul European si Consiliul UE trebuie sa aprobe in mod formal textul.

Bugetul UE pe 2017 - sume exprimate in milioane de euro (clic pt a extinde)