Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a aprobat continuarea a 11 proiecte din mai multe regiuni din Romania, cu o finantare din partea UE de peste 500 de milioane de euro, a informat miercuri Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, intr-un comunicat remis HotNews. Acestea sunt asa-numitele proiecte fazate, incepute cu fondurile europene din perioada de programare 2007-2013, dar care au ramas neterminate, urmand sa fie continuate cu banii europeni pusi la dispozitie Romaniei in perioada de programare 2014-2020.

Proiecte europeneFoto: Hotnews

Proiectele sunt din urmatoarele domenii: transport, prevenirea dezastrelor naturale, alimentarea cu apa si managementul integrat al deseurilor.

"Prin deciziile adoptate am facilitat continuarea acestor proiecte, incepute in perioada 2007 - 2013, in actuala perioada de programare. Sunt proiecte esentiale pentru dezvoltarea Romaniei si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor", a spus Corina Cretu.

Proiectele vizeaza urmatoarele sectoare:

TRANSPORT:

  • Constructia autostrazii Lugoj -  Deva, pe sectiunea Dumbrava - Deva
  • Reabilitarea liniei de cale ferata Brasov - Simeria, componenta a coridorului pan¬european IV, tronsonul Coslariu - Simeria

MANAGEMENTUL DESEURILOR

  • Judetul Suceava: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor
  • Judetul Dolj: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor
  • Judetul Bihor: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor
  • Judetul Alba: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor
  • Judetul Cluj: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor
  • Judetul Vrancea: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor

EXTINDEREA SI REABILITAREA INFRASTRUCTURII DE APA

  • Judetul Gorj: Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata
  • Judetul Bacau: Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata

PREVENIREA DEZASTRELOR NATURALE

  • Judetul Iasi: Lucrari pentru reducerea riscului de inundatii in bazinul hidrografic Prut - Barlad

Informatii suplimentare referitoare la natura proiectelor

Proiectele de transport cuprind constructia autostrazii Lugoj - Deva pe sectiunea Dumbrava - Deva, parte a retelei paneuropene TEN-T. Astfel, se va scurta durata de calatorie intre aceste puncte si se va reduce numarul de accidente rutiere. De asemenea, acestea includ si reabilitarea liniei de cale ferata dintre Coslariu si Simeria, pentru cresterea vitezei de circulatie a trenurilor la 160 km/h.

Cele 6 proiecte de management al deseurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deseuri prin integrarea activitatilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare si eliminare. De asemenea, se are in vedere inchiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene.

Proiectele de apa si apa uzata includ realizarea de infrastructura si facilitati de tratare a apei uzate. Captarea de apa va fi imbunatatita. Reteaua si instalatiile de pompare sunt reabilitate si extinse, iar statiile de tratare a apei uzate sunt nou construite sau imbunatatite. Aceasta infrastructura contribuie la oferirea de servicii si la un grad de acoperire in domeniul de apa curenta si apa uzata in conformitate cu directivele europene, in mod special cele legate de calitatea apei si tratarea apei uzate in mediul urban.

Proiectul ce priveste reducerea riscului de inundatii in bazinul hidrografic Prut - Barlad vizeaza construirea de poldere, dragarea si stabilizarea albiilor raurilor, cat si cartografierea riscului de inundatii. 16 mii de locuitori ai judetului Iasi vor beneficia in mod direct de o mai buna protectie impotriva inundatiilor.