Dupa 3 ani si 4 luni de la inceperea noului cadru financiar 2014-2020, Romania nu reuseste sa obtina fonduri structurale si de coeziune ca rambursari de cheltuieli pe proiecte, pentru ca nici pana acum nu are desemnate autoritatile de management al programelor operationale majore din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Fonduri UE 2014-2020Foto: MFP

"Acreditarea sistemului de gestionare a fondurilor este o conditie pentru a rambursa de la Comisia Europeana cheltuielile din proiectele cu fonduri europene", a precizat ministerul, intr0un comunicat remis, vineri, HotNews.

Potrivit acestuia, pana in prezent, au fost desemnate autoritatile implicate in sistemul de management si control pentru 3 programe finantate in perioada de programare 2014-2020:

  • Programul IPA de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia 2014 - 2020;
  • Programul de cooperare transfrontaliera INTERREG V-A Romania - Bulgaria;
  • Programul operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Practic, nici pana acum nu au fost acreditate autoritatile de management al programelor majore de fonduri structural si de coeziune din subordinea acestui minister:

  • Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), peste 9 miliarde de euro
  • Programul Operational Regional (POR), 6,47 miliarde de euro
  • Programul Operational Capital Uman (POCU), circa 3,6 miliarde de euro
  • Programul Operational Competitivitate (POC), 1,26 miliarde de euro
  • Programul Operational Capacitate Administrative (POCA), 0,38 miliarde euro
  • Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT), 0,3 miliarde euro.

Vineri, 28 aprilie 2017, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a anuntat ca a transmis la Autoritatea de Audit (AA) de la Curtea de Conturi a Romaniei pachetele pentru desemnarea sistemelor de management si control pentru doua dintre aceste programe majore: POCU si POC.

In martie 2017, acelasi minister mai trimisese la Autoritatea de Audit documentele pentru acreditarea altor 4 programe majore: POIM, POR , POCA si POAT.

De asemenea, tot in martie au fost transmise pachetele de documente necesare desemnarii pentru Programul Initiativa pentru Intreprnderi Mici si Mijlocii (IMM), iar vineri, 28 aprilie, pentru alte 3 programe mici, care sunt de cooperare transfrotaliera: Programului Operational Comun Romania-Ucraina 2014-2020, Programului Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020 si Programului Operational Comun Bazinul Marii Negre 2014-2020.

Procesul de acreditare a autoritatilor de management ale Romaniei mai dureaza: Autoritatea de Audit va analiza documentele si va derula cate o misiune de audit la nivelul fiecarui Program. Desemnarea autoritatilor implicate in procesul de management si control al fondurilor implica evaluarea acestora in vederea emiterii opiniei fara rezerve de catre Autoritatea de Management, cu privire la conformitatea sistemului cu cerintele de acreditare - a mai precizat MDRAPFE.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb (PSD), a acuzat de intarziere fosta guvernare Ciolos, care a acoperit practic numai anul 2016 din perioada de programare inceputa in 2014.

"Odata facut acest pas, am reusit sa recuperam intarzierea cu 1 an in relatia Autoritatilor de Management cu Comisia Europeana si sa cream astfel cadrul necesar ca banii de la Bruxelles sa poata intra in tara" - a spus Rovana Plumb, citata in comunicatul MDRAPFE.

Absorbtia fondurilor UE 2014-2020, la data de 28 februarie 2017. Sursa: MFP (Clic pentru a extinde)

Potrivit celor mai recente date oficiale de la Ministerul Finantelor, in noua perioada de programare 2014-2020, Romania a primit de la Comisia Europeana circa 4,75 miliarde de euro. Din acestia, fondurile structurale si de coeziune au fost de 1,37 miliarde de euro, reprezentand avansuri acordate de Comisia Europeana din oficiu, fara lucrari si proiecte care sa fie decontate. Alti 858 milioane euro au venit din Programul National de Dezvoltare Rurala si din Programul Operational Pescuit, gestionate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cea mai mare halca, de 2,14 miliarde de euro, a venit tot in agricultura, prin platile directe la hectar, acordate de Comisia Europeana fara proiecte. Alte fonduri post-aderare au mai insumat 371 milioane euro.

Din cei 4,75 miliarde de euro, cea mai mare parte, adica 2,82 miliarde de euro, au fost incasati de Romania in anul 2016, in guvernarea Ciolos. In primele doua luni ale anului 2017 (guvernul Grindanu a fost investit in 4 ianuarie) au fost incasati 940 de milioane de euro de la Bruxelles.

In intreaga Uniune Europeana, cadrul financiar 2014-2020 a pornit mai greu, la nivelul institutiilor UE fiind aprobate cu o oarecare intarziere documentele programatice.