Minister: Încă trei autorități de management acreditate

de CZ     HotNews.ro
Joi, 13 iulie 2017, 13:44 Economie | EuROfonduri

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a anuntat joi finalizarea misiunilor Autoritatii de Audit a Curtii de Conturi pentru acreditarea a trei noi autoritati de management pentru fondurile europene, dupa trei ani si jumatate din perioada de programare 2014-2020.

”Astazi, 13 iulie 2017, au fost finalizate cu succes misiunile de audit pentru  urmatoarele Autoritati de Management care gestioneaza: Programul Operational Capacitate Administrativa 2014 - 2020 (POCA), Programul Operational pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (POIMM) si Programul Operational Asistenta Tehnica 2014-2020 (POAT)” - a anuntat sursa citata.

Valoarea totala a declaratiilor de cheltuieli aferente celor trei Programe Operationale acreditate, care vor fi trimise imediat la Comisie, este de 121 milioane euro, a mentionatt ministerul.

Cele trei programe europene insumeaza alocari UE de aproximativ 866 milioane euro pe perioada de programare 2014-2020.

Pachetele de documente necesare desemnarii au fost transmise Autoritatii de Audit (AA) de catre MDRAPFE, in luna martie a.c., fiind demarate astfel misiunile de audit.

”Aceasta actiune a fost absolut necesara pentru ca fluxul financiar aferent rambursarilor sa inceapa sa functioneze, sa fie redusa presiunea de pe bugetul de stat si sa intre banii europeni in tara” - a declarat ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb.

Potrivit sursei citate, pana la sfarsitul lunii aprilie, au fost transmise la Autoritatea de Audit toate pachetele de documente necesare desemnarii AM-urilor pentru toate Programele Operationale aferente Politicii de Coeziune.

Desemnarea Autoritatilor de Management si Control pentru Programele Operationale, (conditie esentiala pentru efectuarea rambursarilor de la CE), presupune evaluarea in vederea emiterii opiniei fara rezerve de catre AA, cu privire la conformitatea sistemului cu cerintele de acreditare.

Practic, nici dupa trei ani si jumatate de la inceperea perioadei de programare 2014-2020 Romania nu are acreditate toate autoritatile de management pentru fondurile europene, pentru a putea primi bani de la Bruxelles in contul cheltuielilor efectuate in noile proiecte.

In luna ianuarie, Romania  avea desemnate autoritatile implicate in sistemul de management si control pentru trei programe finantate in perioada de programare 2014-2020, respectiv:

 • Programul IPA de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia 2014 - 2020;
 • Programul de cooperare transfrontaliera INTERREG V-A Romania - Bulgaria;
 • Programul operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Pana la sfarsitul lunii iulie, minsterul estimeaza ca vor fi acreditate si ultimele patru autoritati de management aflate in curs de acreditare, respectiv pentru Programului Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Regional, Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Competitivitate.


Citeste mai multe despre   

















VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si StartupCafe.ro, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
 • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
 • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
 • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

4447 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  bine ca cele mai importante sunt ultimele (Joi, 13 iulie 2017, 15:21)

  t_beriu [utilizator]

  Au lasat ce e mai important la urma, doar nu e urgenta sa cheltuim banii gratis de la UE.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri