Cu ajutorul a 850.000 de euro obtinuti prin Programul PHARE 2001 „Infrastructura Mica”, bazinul olimpic din Resita a fost complet reabilitat, dotat si modernizat, fiind redat circuitului competitional sportiv.

Proiectul referitor la reabilitarea bazinului a costat circa 1,1 milioane euro, iar durata implementarii lui a fost de 35 de luni. Cofinantarea a fost asigurata din fondurile bugetului local al primariei localitatii. Proiectul tehnic si financiar a fost realizat de o firma de consultanta din Resita, iar cererea de finantare si implementarea proiectului au fost intocmite de echipa proprie a Primariei Municipiului Resita.

Obtinerea finantarii nu a fost insa usoara. Ileana Chera, managerul proiectului din cadrul primariei, ii sfatuieste pe cei care doresc sa realizeze proiecte sa participe la cat mai multe instruiri si seminarii pe tema managementului de proiect sau pe tema scrierii si implementarii propunerilor de finantare.

Perspectiva istorica: scoala resiteana de natatie

in 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, din lotul de 12 inotatori romani, trei au fost din Resita. Brigitte Prass si Carla Negrea sunt doar doua participante in lotul de natatie al Romaniei descoperite de antrenorul Ioan (Hans) Schuster, cel care a pus bazele scolii de natatie resitene.

Pe langa medaliile cucerite la campionatele nationale si balcanice, inotul resitean a avut si un rol social. Mii de elevi obisnuiau sa vina in timpul orelor de educatie fizica pentru a invata sa inoate de la varste fragede. in zona Resitei, exista cinci baraje de acumulare si o salba de lacuri, prin urmare exista si un potential pericol de inec si accidentare pentru copiii care ar putea veni sa inoate aici in loc sa mearga la un bazin sub supravegherea unui antrenor.

Prin reabilitarea si reintroducerea in circuitul economico-social si competitional a Complexului de Sport si Sanatate, a crescut atractivitatea sportiva a municipiului Resita, i-a sporit reputatia si s-au imbunatatit conditiile oferite sportivilor amatori si de performanta de la de natatie a Clubului Sportiv, sectie cu o veche traditie, care a obtinut rezultate remarcabile in competitiile nationale si internationale.

Efectele proiectului

Finalizarea reabilitarii bazinului olimpic a diversificat posibilitatile resitenilor de a-si petrece timpul liber. Organizarea unor competitii de natatie nationale si internationale va contribui la o mai buna cunoastere a zonei turistice a Resitei, ceea ce va avea ca efect indirect dezvoltarea ulterioara a turismului.

Este de asteptat ca la competitiile sportive sa fie prezenti si sponsori care vor contribui la cresterea veniturilor complexului.

Florin Logofatu, seful Biroului de administrare a bazinelor de inot din Resita, ne-a precizat ca receptia oficiala a complexului a avut loc la 26 martie 2007. Din data de 1 mai s-au reluat efectiv activitatea cu publicul si sportul de performanta, care fusesera intrerupte din 1994, din cauza degradarii infrastructurii bazinului.

In cele sase luni de activitate, 1.000 de copii din Resita au urmat cursuri de initiere in practicarea inotului, 950 de adulti practica, pe baza de abonament lunar, inotul de agrement, iar 83 de sportivi legitimati la Clubul Sportiv scolar si Clubul Sportiv Municipal din Resita pot practica aici sportul de performanta.

De asemenea, Catedra de Inot a Clubului Sportiv scolar din localitate a reluat traditia unei selectii continue a copiilor performanti din clasele I si a II-a ale scolilor generale din Resita. Dintre 750 de copii testati au fost selectati deja 150 de viitori sportivi ce au fost inscrisi in grupele de performanta de perspectiva.

De la inaugurarea bazinului olimpic au fost organizate aici trei competitii de anvergura: Campionatul national scolar de inot (in luna mai), faza nationala a Campionatului de inot in cadrul Ministerul Internelor si Reformei Administrative (in iunie) si Cupa Banatul, la care au participat 350 de sportivi din Romania, Serbia si Ungaria (19-20 octombrie 2007). in 8-9 decembrie este planificat un nou eveniment, Campionatul national al copiilor de 10-11 ani.

Dezvoltarea de activitati conexe (sauna, masaj, aerobic, fitness) va genera venituri suplimentare ce vor asigura durabilitatea financiara si economica a complexului sportiv.

Noi locuri de munca permanente si temporare vor fi create atat in cadrul complexului reabilitat, cat si in turism si servicii, prin efectul indirect pe care il va avea reactivarea complexului in dezvoltarea acestor sectoare.

Detalii tehnice

Din punct de vedere tehnic, s-au realizat: reabilitarea ansamblului in ceea ce priveste finisajele interioare si exterioare, reabilitarea cuvei bazinului si hidroizolarea acestuia, precum si unele recompartimentari si amenajari pentru functiuni noi la nivelul parterului, unde a fost amenajta o sala de fitness, o sala de masaj, saune, vestiare si grupuri sanitare cu acces direct din holul public.

Echiparea cladirii s-a realizat la nivel standard in ce priveste instalatiile electrice, instalatiile de incalzire - centrala termica proprie, instalatiile pentru tratarea apei, instalatiile sanitare, instalatiile de ventilatie si conditionarea aerului si alimentarea cu gaze naturale.

Sursa: publicatia euROpeanul