O cladire cu importanta semnificatie istorica a fost reabilitata cu 300.000 de euro prin programul PHARE. Obiectivul principal a constat in restaurarea si conservarea cladirii de patrimoniu istoric „Vama Veche”, care dateaza de 150 ani.

Imobilul restaurat cu finantare europeana este cel in care au functionat, la jumatatea secolului al XIX-lea, Vama si Pichetul de granita dintre Moldova si tara Romaneasca.

Consiliul Judetean Vrancea a obtinut finantare pentru reabilitarea cladirii prin programul PHARE 2001.

Pe langa obiectivul principal, au mai fost realizate si altele, precum: infiintarea Muzeului Unirii in cladirea restaurata si conservata si includerea Muzeului

in februarie 2006, lucrarile au fost finalizate, inaugurarea fiind facuta in martie 2007. Rezultatul a fost unul spectaculos, daca se ia in considerare starea deplorabila in care se afla imobilul.

Pe langa lucrarile de consolidare si reparatii, cladirii i s-a instalat si un sistem performant anti-efractie, intrucat aici se doreste a functiona pe viitor Muzeul Unirii, iar in acest caz este vorba de piese extrem de valoroase ce urmeaza a fi expuse publicului. Sistemul de securitate este cu circuit inchis (adica exista camere de luat vederi in intreaga cladire, imaginile fiind urmarite pe un monitor – n.r.) pentru a putea face fata oricaror incercari de patrundere ilegala in cladire.

De asemenea, imobilul mai beneficiaza de aer conditionat, tot din dorinta de a oferi exponatelor conditii optime de pastrare.

Povestea cladirii „Vama Veche”

Legenda spune ca insusi stefan cel Mare a consfintit aici hotarul dintre cele Moldova si tara Romaneasca. si tot lui ii este atribuit si meritul de a fi dat numele targului - Focsani. Orasul s-a bucurat de pretuire chiar din partea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta a dat un decret, la 10 iulie 1862 in care se spune ca „ambele parti ale orasului, de dincolo si de dincoace de Milcov, vor forma in viitor un singur oras, care va fi resedinta judetului Putna”.

De altfel, Cuza i-a incurajat si sustinut dezvoltarea si in timpul domniei sale cand l-a vizitat de mai multe ori. Asezarea orasului in centrul tarii unite si activitatea desfasurata de Comisia Centrala explica propunerea de stabilire a capitalei tarii la Focsani, proiect, care din pacate, nu s-a realizat din cauza opozitiei Turciei.

Astfel ca, pentru calatorul de astazi, singurul edificiu din localitate care inca mai poarta amprenta acelor zile de sarbatoare a Unirii, este Vama-Veche.

Anii au trecut, vremurile s-au schimbat, iar Vama a devenit Posta orasului pana in 1974.

Dupa care praful si uitarea s-au asternut peste cladire. Doar borna de hotar, opera scluptorului Ion Jalea, inaltata la 13 septembrie 1931, mai amintea trecatorilor de fosta granita. Inscriptia de pe placa monumentala spune : „Cetatenii Orasului Unirii Principatelor au ridicat acest semn de amintire a unui trecut de credinta biruitoare. in acest loc era odinioara Pichetul de granita nr. 47, la hotarul Milcovului, care despartea cele doua tari surori Moldova si tara Romaneasca”.

Sursa: publicatia euROpeanul