Cele 30 de miliarde de euro asteptate in Romania sosesc prin intermediul celor sapte Programe Operationale. HotNews.ro prezinta in premiera "ghiduri" pentru fiecare din aceste programe, cu informatii structurate astfel incat sa fie gasite cat mai usor de cei interesati. In "ghid" se arata ce este si ce finanteaza programul, unde trebuie sa va adresati pentru consultanta si prezinta exemple de proiecte care ii pot "inspira" pe potentialii solicitanti de finantare.

In primul episod al indrumarului puteti citi informatiile necesare despre Programul Operational Regional (POR).

PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL, PE SCURT

Programul Operational Regional (POR) este primul aprobat si lansat oficial in Romania. Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro in perioada 2007-2013. Finantarea UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR.

Versiunea oficiala a programului se gaseste pe website-ul oficial "Inforegio.ro". (Vezi si documentul atasat)

CE FINANTEAZA POR

  • Proiectele finantate prin POR urmaresc, printre altele:
  • Imbunatatirea calitatii vietii si a infatisarii oraselor, precum si cresterea rolului lor in regiune
  • Imbunatatirea accesibilitatii regiunilor prin dezvoltarea retelelor de infrastructura − drumuri judetene si sosele de centura
  • Modernizarea serviciilor sociale: scoli, clinici, servicii de interventie in situatii de urgenta etc.
  • Cresterea investitiilor in afaceri, prin acordarea de sprijin microintreprinderilor, imbunatatirea retelei de utilitati si a infrastructurii de afaceri
  • Modernizarea si reabilitarea infrastructurii turistice existente.

Mai multe informatii despre "tintele" POR se gasesc aici

CE LICITATII S-AU LANSAT IN CADRUL POR

Pana in prezent, au fost deschise trei licitatii de proiecte. In cadrul primei licitatii, lansata in luna septembrie, au fost deja depuse 56 de proiecte, in valoare de 700 milioane de euro (vezi detalii)

Calendarul stabilit pentru lansarea altor licitatii de proiecte poate fi consultat aici.

DOCUMENTE

Ghidurile solicitantului pentru masurile deja lansate, dar si cele orientative pentru componentele care asteapta lansarea, pot fi gasite aici

EXEMPLE DE PROIECTE care pot fi utilizate ca sursa de inspiratie pentru realizarea proiectelor in domeniul dezvoltarii regionale:

CUI TREBUIE SA VA ADRESATI PENTRU INFORMATII:

Pentru informatii generale, Autoritatii de Management pentru acest program; datele acesteia de contact si informatii despre rolul acestei institutii se gasesc aici.

Pentru informatii legate de proiecte, pentru indrumare si informatii punctuale, trebuie sa va adresati unuia din cele opt organisme intermediare stabilite la nivel de regiuni - date de contact aici.

INSTITUTII EUROPENE:

Dezvoltarea regionala este coordonata la nivelul Uniunii Europene de Directoratul pentru Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene, condus de comisarul Danuta Hubner. Detalii despre Fondul European de Dezvoltare Regionala, exemple de proiecte de succes din alte state membre si alte initiative ale Directoratului se pot gasi aici.