Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, apreciaza ca fondurile alocate pentru 2007 si 2008 vor fi cheltuite in proportie de 100%. Principala problema a sistemului de gestionare a fondurilor europene este lipsa personalului necesar in ceea ce priveste atat numarul, cat si calificarea si experienta acestuia, considera Orban.

euROpeanul: Care este, in opinia dumneavoastra, rata ideala de absorbtie pentru fondurile alocate in 2007 si 2008? Cat estimati ca se poate realiza, in termeni reali? Eventual, va rugam sa ne indicati un interval, de la minim la maxim, pentru aceasta rata.

Ludovic Orban: Directia Generala Relatii Financiare Externe din cadrul Ministerului Transporturilor indeplineste rolul de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial "Transport" (POS-T) 2007-2013.

Aceasta are responsabilitatea managementului, implementarii si gestionarii asistentei financiare alocate acestui program de catre Uniunea Europeana, prin Fondul de Coeziune si Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea totala a bugetului POS-T pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 5,7 miliarde euro, ceea ce reprezinta aproximativ 23% din bugetul global al operatiunilor structurale aferente Romaniei pentru perioada mentionata.

Din aceasta suma, aproximativ 1,09 miliarde euro reprezinta finantarea nationala, in timp ce cofinantarea din partea Uniunii Europene va fi de circa 4,57 miliarde euro. Rata ideala de absorbtie a fondurilor comunitare nerambursabile alocate pentru intreaga perioada de programare este de 100%.

In anul 2007, suma alocata de Comisia Europeana pentru POS-T este de 251.957.363 euro. Aceasta trebuie cheltuita pana la sfarsitul anului 2010. Estimam ca, pana la aceasta data, fondurile alocate pentru anul 2007 se vor cheltui in totalitate Pentru anul 2008, suma alocata de Comisia Europeana pentru POS-T este de 441.348.942 euro, suma care trebuie cheltuita pana la sfarsitul anului 2011. Si fondurile alocate pentru anul 2008 vor avea o rata de absorbtie de 100%.

euROpeanul: Cu ce dificultati estimati ca se va confrunta sistemul de gestionare a fondurilor europene in 2008?

Ludovic Orban: Avand in vedere faptul ca Ministerul Transporturilor, prin aceeasi structura organizatorica, respectiv Directia Generala Relatii Financiare Externe, are si atributii referitoare la gestionarea fondurilor europene preaderare PHARE si ISPA, precum si a Fondurilor Structurale si de Coeziune, principala dificultate referitoare la implementarea POS-T se refera la lipsa personalului necesar, in ceea ce priveste atat numarul, cat si calificarea si experienta acestuia.

euROpeanul: In opinia dumneavoastra, care subsectoare vor fi "aspiratoare" de finantari?

Ludovic Orban: POS-T are ca obiectiv general promovarea unui sistem de transport durabil, care sa permita deplasarea rapida, eficienta si in conditii de siguranta a persoanelor si bunurilor, accesul la servicii de un nivel corespunzator standardelor europene, atat la nivel national, intre si in cadrul regiunilor Romaniei, cat si la nivel european.

Conform structurii de finantare a POS-T, constructia si modernizarea infrastructurii de transport rutier si feroviar reprezinta destinatia principala a fondurilor europene. De asemenea, in vederea atingerii obiectivului global al POS-T, vor fi finantate si proiecte referitoare la transportul intermodal, naval, aerian, precum si proiecte privind reducerea impactului negativ al transporturilor asupra mediului si cresterea sigurantei in transporturi.

euROpeanul: Cum ati comunicat pana acum despre fonduri europene ? Cum v-ati planificat campania de comunicare pe fonduri, pentru o absorbtie cat mai buna in 2008?

Ludovic Orban: Ministerul Transporturilor, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial "Transport", a desfasurat numeroase activitati de informare si publicitate, care au avut ca scop promovarea POS-T 2007-2013 atat in randul potentialilor beneficiari, cat si in fata publicului larg.

Astfel, primele actiuni de informare publica au fost intreprinse in decembrie 2005, cand s-a desfasurat primul forum informativ organizat la sediul ministerului, a carui tema a fost prezentarea Programului Operational Sectorial de Transport 2007 -2013.

In cursul anului 2006, s-au realizat numeroase campanii de informare publica, desfasurate la nivelul intregii tari, ca de exemplu organizarea de caravane informative in sapte regiuni de dezvoltare (in orasele Piatra- Neamt, Timisoara, Cluj, Constanta, Calarasi, Craiova, Alba Iulia) si organizarea unui forum informativ la sediul ministerului, pentru cea de a opta regiune de dezvoltare.

De asemenea, au fost editate materiale informative despre POS-T, atat pentru distribuirea catre participantii la forumul organizat in 12 mai 2006 la sediul ministerului, cat si pentru distribuirea in tara, catre centrele de informare europeana EUROPA si catre agentiile de dezvoltare regionala, cu scopul diseminarii informatiei catre publicul larg.

In prima jumatate a anului 2007, reprezentantii Ministerului Transporturilor au participat activ la campania de informare publica “Fondurile Structurale si de Coeziune”, campanie initiata de Ministerul Economiei si Finantelor si organizata in noua orase ale tarii (Iasi, Brasov, Baia Mare, Amara, Arad, Craiova, Buftea, Galati, Bucuresti).

Totodata, reprezentantii Ministerului Transporturilor au participat si la alte evenimente, organizate de diverse institutii, in orasele Calarasi, Cluj-Napoca, Brasov, Bucuresti, ocazie cu care au prezentat Programul Operational Sectorial "Transport" 2007-2013.

Pentru anul 2008, Autoritatea de Management pentru POS-T isi propune, intre altele, sa implementeze mai multe activitati de informare si publicitate, printre care organizarea de conferinte de presa si interviuri, elaborarea materialelor informationale privind POS-T si distribuirea acestora la nivel national, precum si infiintarea si intretinerea unui website pentru prezentarea POS-T.

euROpeanul: Ce va ingrijoreaza si ce va multumeste cel mai mult in actiunile intreprinse de dumneavoastra in 2007? Ce greseli veti avea grija sa nu se repete in 2008?

Ludovic Orban: Ca reactie la actiunile de informare si publicitate intreprinse de Autoritatea de Management pentru POS-T in cursul anului 2007, am constatat existenta unei nevoi permanente de informare, in randul publicului larg, asupra aspectelor privind semnificatia si importanta implementarii Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, dar mai ales in randul publicului specializat.

In acest sens, consideram necesar sa ne intensificam eforturile si sa continuam demersurile la nivel national si regional, pentru a informa populatia despre fondurile europene.

De aceea, pentru informarea marelui public, dorim sa actionam pe cat mai multe cai, astfel ca, pentru anul viitor, avem in vedere lansarea unei campanii de constientizare la nivel national, prin utilizarea unui numar variat de canale de comunicare si organizarea de evenimente in toate cele opt regiuni de dezvoltare, in locatii moderne, altele decat cele in care s-au desfasurat deja evenimente de informare publica.

Totodata, ne ingrijoreaza publicitatea negativa, bazata pe surse neautorizate de informatii si, prin urmare, ramanem deschisi in ceea ce priveste oferirea unor informatii reale la solicitarea oricarui reprezentant mass-media.