Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, prin autoritatile de management pentru programele gestionate, a lansat, in lunile noiembrie si decembrie, apeluri de proiecte in valoare totala de aproximativ 2,3 miliarde euro fonduri europene, anunta institutia, intr-un comunicat.

"Concentrarea puternica din ultima perioada pe lansarea tuturor finantarilor europene, pe evaluarea proiectelor depuse si semnarea contractelor incepe sa dea roade. Recuperam intarzierile si, simultan, ne pregatim pentru anul viitor. Este un moment potrivit sa adresez un gand bun "coechipierilor" mei pentru rezultatele pe care le-am obtinut impreuna" spune Marius Nica, ministrul delegat al Fondurilor Europene.

Dintre finantarile disponibile, 387 milioane euro (cofinantare UE) sunt pentru domeniul educatiei. Ne referim la sprijinul din Programul Operational Regional (POR) pentru investitii in dotare si echipare infrastructuri de invatamant - aproximativ 222 milioane euro pentru cresterea participarii la mai multe etape educationale - invatamant anteprescolar, prescolar, obligatoriu, precum si invatare pe tot parcursul vietii. De asemenea, in cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) au fost deschise apeluri de proiecte in valoare totala de 165 milioane euro fonduri europene pentru scaderea ratei abandonului scolar si readucerea tinerilor in sistemul educational prin programe de tip "a doua sansa", respectiv pentru cresterea participarii la invatamantul superior si pentru optimizarea ofertelor de studii din invatamantul superior in sprijinul corespondentei cu piata muncii, se arata in comunicat.

Creserea accesului la locuri de munca si reinsertia pe piata muncii a tinerilor someri, accesul la servicii de calitate sociale si de sanatate, reducerea numarului de persoane cu risc de saracie, sunt teme finantate in cadrul a patru apeluri deschise din POCU, cu o alocare UE de 235 milioane euro (fonduri UE).

Pentru sprijinirea dezvoltarii inteligente si dezvoltarea afacerilor, au fost lansate apeluri din Programul Operational Competitivitate (POC) - 52 milioane de euro (contributie UE) pentru Cresterea investitiilor private in Cercetare - Dezvoltare - Inovare (finantari disponibile pentru intreprinderile cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare) si din POR - 47 milioane euro care sustin Investitii pentru IMM pentru implementarea unui rezultat al cercetarii - inovarii in parteneriat cu un ITT si 110 milioane euro pentru sprijinirea incubatoarelor si acceleratoarelor de afaceri. De asemenea, o contributie la acest tip de dezvoltare o au si apelurile in valoare totala de 110 milioane euro (cofinantare UE) lansate din POCU si dedicate sprijinirii de Activitati independente, antreprenoriat si creare de intreprinderi, inclusiv microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii inovatoare, respectiv pentru Cresterea numarului de angajati care beneficiaza de instrumente, metode, practici standard de management al resurselor umane pentru adaptarea la dinamica sectoarelor economice cu potential competitiv.

Dezvoltarea infrastructurii este un alt domeniu care beneficiaza de oportunitati de finantare consistente, in principal prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM), care a deschis in ultimele doua luni apeluri pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport pe apa si aerian (325 milioane euro fonduri europene), infrastructurii de energie (50 milioane euro pentru Reducerea consumului mediu de energie electrica la nivelul locuintelor si pentru Cresterea productiei de energie din resurse regenerabile mai putin exploatate - biomasa, biogaz, geotermal). Sprijinirea eficientei energetice este si subiectul cererilor de proiecte in valoare totala de aprox. 145 milioane euro deschise in cadrul POR, iar in sprijinul infrastructurii de mediu, 342 milioane euro au fost alocati din POIM pentru Reducerea pagubelor cauzate de fenomenele naturale asociate schimbarilor climatice (inundatii, eroziune costiera).

Dezvoltarea zonelor de frontiera se poate face cu ajutorul finantarilor de circa 105 milioane euro (fonduri UE), deschise prin programele de cooperare teritoriala Romania - Ucraina, Romania - Moldova, Romania - Serbia, iar dezvoltarea regiunii Delta Dunarii este subiectul unui apel dedicat in valoare de 199 milioane euro, cu finantare POR.

De asemenea, pentru sprijinirea si dezvoltarea sistemului de gestionare a fondurilor europene au fost lansate finantari in valoare de 137 milioane euro, prin Programul Operational Asistenta Tehnica.

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene are rol de autoritate de management pentru majoritatea programelor operationale 2014-2020 derulate in Romania: - Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), Programul Operational Capital Uman (POCU), Programul Operational Competitivitate (POC), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA), Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT), precum si pentru Programele comune de Cooperare Romania - Bulgaria, Romania - Moldova, Romania - Ucraina, Romania - Serbia, Romania - Ungaria, "Bazinul Marii Negre".