Firmele care doresc sa obtina finantare din fonduri europene pentru achizitionarea de utilaje in scopul cresterii capacitatii de productie sau pentru modernizare au ca exemplu societatile care au derulat proiecte asemanatoare prin programul PHARE.

Experienta celor care au accesat fonduri PHARE s-ar putea dovedi utila pentru producatorii care prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, in cadrul Axei 1, vor putea obtine finantare pentru proiecte in valoare totala de 1 miliard de euro.

Un exemplu il poate oferi o firma din Vaslui, avand ca activitate principala prelucrarea si rasucirea matasii naturale si artificiale precum si a altor fire sintetice, care a accesat, in vederea achizitionarii de utilaje, un grant de 100.000 de euro.

Perioada de derulare a proiectului a fost de sapte luni, iar bugetul total a fost de 220.000 de euro, din care 100.000 de euro au reprezentat finantare nerambursabila. Diferenta a constituit contributia proprie a beneficiarului.

”Am aflat din presa ca putem beneficia de fonduri nerambursabile prin programul PHARE, asa ca ne-am dus la Agentia pentru Dezvoltare Regionala, de unde am obtinut toate informatiile necesare”, a declarat Lucian Coniac, administratorul societatii Rovafir.

Pentru intocmirea proiectului, reprezentantii societatii nu au apelat la un consultant, acesta fiind intocmit in totalitate de angajati. “Proiectul l-am facut noi, nu am avut un consultant. Am avut insa sprijin din partea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala, care ne-a ajutat foarte mult, de cate ori a fost nevoie”, a spus Lucian Coniac.

Dificultati in achizitionarea de masini

Potrivit acestuia, implementarea proiectului a fost destul de grea, avand in vedere ca a fost nevoie de intocmirea multor hartii si a existat multa birocratie.

Cele mai mari probleme intampinate de societate au fost au fost legate de achizitii. “A fost vorba de justificarea originii masinilor achizitionate. Ministerul a publicat tarziu lista tarilor din care aveam voie sa facem achizitii.

La acel moment noi gasisem deja utilajele de care aveam nevoie in Turcia, tara care nu se afla pe acea lista”, a precizat reprezentantul companiei. O alta problema intampinata de societate a fost lipsa ofertantilor de la licitatii.

Fonduri structurale pentru dezvoltarea proiectului initial

Lucian Coniac este de parere ca firmele care vor sa se dezvolte trebuie, in primul rand, sa aiba curaj sa acceseze fonduri europene. De asemenea, trebuie sa aiba grija cum intocmesc proiectul, iar ulterior, daca nu se descurca la implementare, sa angajeze un consultant.

In prezent, proiectul este incheiat de aproape doi ani, fiind finalizata si perioada de monitorizare. Prin acest proiect au fost create 11 noi locuri de munca.

“Pentru a dezvolta in continuare acest proiect, intentionam sa accesam din nou fonduri europene. Avem in vedere doua variante. Sa marim capacitatea de productie sau sa achizitionam utilaje pentru a ne diversifica gama de produse”, a incheiat Lucian Coniac.

In Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice apar o serie de oportunitati de finantare pentru producatori. Atragerea fondurilor pentru investitii se va putea face prin intermediul “Axei Prioritare 1: Un sistem inovativ de productie” care va aloca productiei aproximativ 1 miliard de euro.

Beneficiarii acestei Axe sunt intreprinderile, in special cele mici si mijlocii, care vor sa isi modernizeze si sa isi eficientizeze echipamentele de productie, sa aduca imbunatatiri calitatii produselor si serviciilor oferite, sa obtina credite in scopul cresterii competitivitatii si sa aiba acces la infrastructura si servicii pentru afaceri.