Firmele care vor sa realizeze un proiect de conexiune la internet pe banda larga sau de e-business trebuie sa stie ca unele cheltuieli pot fi decontate chiar daca au fost realizate inaintea semnarii contractului de finantare. HotNews.ro prezinta cateva ponturi pentru cei interesati, pe baza informatiilor furnizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Trei ghiduri ale solicitantului pentru Axa prioritara 3 "Tehnologia informatiei pentru sectoarele public si privat" (a Programului Operational de Crestere a Competitivitatii Economice, n.r.), sunt deja publicate pe website-ul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Este vorba despre documentele aferente operatiunilor:

- "1.1 Sprijinirea accesului la broadband şi la serviciile conexe"

- "3.1 Suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate şi a altor aplicaţii electronice pentru managementul afacerilor"

- "3.3 Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comerţ electronic şi alte soluţii electronice pentru afaceri"

In cadrul unui seminar de instruire pentru companiile interesate de finantari, reprezentantii MCTI au oferit informatii concrete despre conditiile de indeplinit si cheltuielile eligibile in cadrul proiectelor care vor fi realizate pentru a primi finantare. Iata cateva informatii cheie pentru cei interesati:

  • Microintreprinderile pot solicita finantare pentru proiecte in domeniul IT&C
  • Anumite cheltuieli pot fi decontate chiar daca au fost realizate inainte de semnarea contractului de finantare. Firmele trebuie, insa, sa astepte pana cand vor aparea in Monitorul Oficial regulile referitoare la ajutoarele de stat aplicabile in cadrul proiectelor.
  • Cheltuieli cu asigurarea obiectivelor proiectului: se discuta posibilitatea, ca in varianta finala a Ghidurilor solicitantului, sa fie admisa decontarea costurilor cu asigurarea investitiilor care fac obiectul proiectului.
  • Cheltuielile cu managementul proiectului sunt eligibile daca serviciul este externalizat; daca managementul este realizat in interiorul companiei, acesta nu este eligibil.
  • Costurile cu consultanta: maximum 20% din cheltuielile eligibile.
  • Licitatiile de proiecte se vor lansa separat, pe "operatiuni" (sub-sectiuni ale Domeniilor de interventie - n.r.). Bugetul disponibil pentru finantare este fixat numai la nivel de Axa prioritara - fiind flexibil intre aceste "operatiuni"
  • Firmelor li se vor solicita scrisori de garantie bancara pentru un anumit procent din valoarea proiectului. Nu este inca stabilit daca vor fi necesare si garantii post-implementare.
  • Licitatiile de proiecte vor fi active pentru o perioada de 3-4 luni
  • Pentru unele "operatiuni" va exista o competitie intre proiecte (posibil, spre exemplu, pentru "Accesul la broadband"), pentru altele, nu va exista o competitie, proiectul fiind selectat numai in functie de punctajul obtinut.
  • Conditii pentru solicitanti: Companiile care depun proiecte trebuie sa aiba profit operational in cel putin un exercitiu financiar.
  • Se vor finanta exclusiv echipamentele necesare derularii aplicatiilor informatice
  • Publicitatea online nu este cheltuiala eligibila, in afara celei prevazute obligatoriu in cadrul proiectului.
  • Pentru "operatiunea" referitoare la comert electronic, companiile pot solicita finantare si in consortiu. Acest consortiu se va constitui prin asociere in participatiune, potrivit legislatiei romanesti.
  • Pregatirea planului de afaceri, a studiilor de piata, a proiectului tehnic precum si a documentatiei pentru procedurile de achizitii publice sunt cheltuieli eligibile. Scrierea cererii de finantare nu este eligibila.