Daca statele membre nu vor prezenta rapoarte legate de cheltuirea fondurilor structurale in perioada 2000-2006, executivul de la Bruxelles ia in considerare sanctionarea statelor membre, inclusiv prin initierea unor proceduri de "infringement", a declarat Danuta Hubner, comisarul european pentru politici regionale, citata de publicatia European Voice. Alta sanctiune se refera la posibila sistare a platilor pentru fondurile structurale.

Danuta Hubner spune ca un esec al statelor membre in a prezenta informatii clare asupra cheltuirii fondurilor din perioada 2000-2006 va da un mesaj negativ si ca ar putea duce la actionarea in justitie a statelor membre. Potrivit "European Voice", Siim Kallas, comisarul pentru audit si anti-frauda, a confirmat aceste declaratii.

Reactia a fost provocata de membrii Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European, solicitarea lor catre CE fiind motivata de rezultatele raportului Curtii Europene a Auditorilor, de la sfarsitul anului trecut.

Raportul arata ca din cauza erorilor in cheltuirea fondurilor europene, 12% din sumele platite, adica in jur de 4 miliarde de euro, nu ar fi trebuit rambursate autoritatilor nationale de la bugetul UE.