Care este perioada de functionare a unei firme pentru a se incadra in categoria "start-up" prin Programul National de Dezvoltare Rurala? La aceasta intrebare si altele, legate de finantarea pensiunilor turistice, prin acelasi program, a raspuns consultantul Marian Stoian, partener la "Initial Advisory".

Intrebarile legate de fonduri europene pot fi transmise redactiei la adresa eurofonduri@euractiv.ro sau la rubrica de comentarii din aceasta pagina.

Intrebare: Daca masura 3.1.3 din PNDR va fi aprobata de-abia in iunie, o firma infiintata in noiembrie 2007 va mai fi considerata in iunie start-up? (Ramona Pop)

Raspuns: Conform normelor UE, o firma este considerate start up daca are o vechime mai mica de 2 ani. In cazul Romaniei uzanta este sa aiba un exercitiu financiar compelt incheiata. Deci acea firma va fi considarata un "start-up".

Intrebare: As putea accesa un fond structural ptr un buldoexcavator si o pensiune in Vama Veche sau in Predeal? (Lucian Popescu)

Raspuns: Pentru un raspuns complet, trebuie sa existe mai multe detalii legate de obiectul de activitate al firmei care doreste achizitionarea unui buldoexcavator, precum si destinatia acestuia (ce tipuri de activitati/servicii vor fi effectuate cu el). De asemenea trebuie sa ne precizati localizarea proiectului sau macar a firmei, precum si dimensiunea firmei din punctul de vedere al cifrei de afaceri si numarului de angajati.

In ceea ce priveste pensiunea de la Vama Veche, aceasta va putea fi finantata prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Masura referitoare la acest tip de investitii este planificata a incepe sa primeasca proiecte la inceputul verii. Prin ea vi se va permite sa accesati fonduri nerambursabile de pana la 200.000 euro care vor putea reprezenta pana la 70% din valoarea proiectului. Finantarea se acorda exclusiv microintreprinderilor infiintate in mediul rural (daca sunt start-up-uri) sau care au punct de lucru in mediul rural.

Intrebare: As dori sa deschid un fast food si o pensiune, intr-o zona turistica. Ce acte si conditii trebuie sa indeplinesc pentru a primi fonduri?

Raspuns: Pensiunea trebuie localizata in mediul rural. In ceea ce priveste activitatea de alimentative publica, aceasta trebuie sa se incadreze in Codul CAEN "562X - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente si alte servicii de alimentatie".

De asemenea pentru aceasta finantare, microintreprinderea trebuie sa fi desfasurat activitate cel putin un an de zile si sa fi avut profit din exploatare in anul precedent.

Citeste si: Trei pasi pentru infiintarea pensiunilor turistice