Ministerul Transporturilor a lansat licitatiile pentru patru componente ale programului operational, din acest sector, cu finantare europeana. Proiectele se refera la retele transeuropene de transport, infrastructura rutiera si feroviara nationala, porturi, siguranta traficului, impactul transporturilor asupra mediului.

Ministerul Transporturilor (MT) a anuntat deschiderea "cererii de proiecte pentru Programul Operational Sectorial de Transport 2007-2013" (POST) pentru zece sub-componente (denumite domenii de interventie, n.r.) din cadrul celor patru Axe Prioritare.

Potrivit publicatiei euROpeanul, oficialii din minister se asteapta ca portul Constanta sa sparga gheata la proiecte (citeste aici articolul din euROpeanul).

Componentele pentru care pot fi depuse proiecte sunt:

Axa Prioritara 1:

  • domeniul major de interventie 1.1 „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere de-a lungul Axei Prioritare TEN-T 7”
  • domeniul major de interventie 1.2 „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii feroviare de-a lungul Axei Prioritare TEN-T 22”
  • domeniul major de interventie 1.3 „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport naval de-a lungul Axei Prioritare TEN-T 18”

Axa Prioritara 2:

  • domeniul major de interventie 2.1 „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere nationale”
  • domeniul major de interventie 2.2 „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii feroviare nationale si a serviciilor pentru calatori” – operatiunile aferente infrastructurii feroviare
  • domeniul major de interventie 2.3 „Modernizarea si dezvoltarea porturilor dunarene si maritime” – operatiunea aferenta portului maritim Constanta.

Axa Prioritara 3:

  • domeniul major de interventie 3.2 „Imbunatatirea sigurantei traficului pe toate modurile de transport”
  • domeniul major de interventie 3.3 „Minimizarea efectelor adverse ale transporturilor asupra mediului”

Axa prioritara 4:

  • domeniul major de interventie 4.1 „Sprijinirea managementului eficient, implementarii, monitorizarii si controlului POST”
  • domeniul major de interventie 4.2 „Sprijinirea activitatilor de informare si publicare privind POST”

Lista indicativa a proiectelor care pot fi finantate se gaseste in anexa "Documentului cadru de implementare" (vezi fisierul atasat)

Potrivit comunicatului MT, "proiectele eligibile in cadrul acestor Axe Prioritare/ domenii majore de interventie vizeaza modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport de pe reteaua TEN-T (transeuropeana) si din afara retelei TEN-T , imbunatatirea sigurantei traficului pe toate modurile de transport, precum si minimizarea efectelor adverse ale transporturilor asupra mediului.

De asemenea, proiectele ce vor fi finantate prin axa de Asistenta Tehnica vizeaza asigurarea unui management eficient al programului, precum si promovarea si publicitatea acestuia.

Autoritatea de Management pentru POST poate primi cereri de finantare, continuu, pana la data de 31 decembrie 2013 sau pana la contractarea integrala a fondurilor alocate.

Beneficiarii eligibili sunt cei mentionati in Documentul Cadru de Implementare a POST (vezi fisierul atasat).

Alocarea financiara indicativa pentru POST este de 5.6 miliarde euro.