Programul Operational Asistenta Tehnica 2007-2013 a fost lansat oficial vineri. Programul va finanta exclusiv proiectele de asistenta tehnica depuse de institutiile care gestioneaza fonduri structurale. Aceste institutii sunt Autoritati de Management, Organisme Intermediare, Autoritatea de Audit, Autoritatea de Certificare si Plata.

Bugetul total pentru perioada 2007-2013 este de aproximativ 212,8 milioane euro. Din aceasta suma, 170,24 milioane euro provin de la Uniunea Europeana, iar 42,56 milioane euro din surse publice. Axele prioritare si interventiile din cadrul programului vor fi co-finantate in intregime din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).

Programul va contribui la definirea unui sistem de management si de monitorizare pentru aceste fonduri si la comunicarea privind interventiile finantate. Responsabilitatea implementarii programului revine Autoritatii de Management pentru Programul Operational Asistenta Tehnica din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Rezultatele acestui program se vor reflecta in capacitatea de absorbtie si in utilizarea eficienta a fondurilor structurale. Programul de Asistenta face parte din obiectivul Convergenta, alaturi de alte sase programe care vizeaza dezvoltarea regionala, transporturile, mediul, competitivitatea economica, resursele umane si intarirea capacitatii administrative.

Pe baza directiilor stabilite in programele operationale sunt elaborate proiecte care pot obtine finantare din cele doua fonduri structurale: Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European, precum si prin Fondul de Coeziune. In perioada 2007-2013, Romania va putea atrage 19,67 miliarde euro pe baza celor trei fonduri.