In urma numeroaselor solicitari primite, consultantul Marian Stoian a raspuns punctual altor noi intrebari referitoare la infiintarea si finantarea pensiunilor turistice.

Va invitam sa consultati toate materialele publicate pe aceasta tema.

Pentru detalii suplimentare, ne putati contacta la eurofonduri@euractiv.ro sau la rubrica de comentarii din aceasta pagina.

Intrebare:Am 6 ha teren, 1 ha padure si o casa in zona de munte super frumoasa. Doresc sa infiintez o pensiune si prin modificarea casei existente si prin construirea uneia noi, prin accesarea unui program de finantare nerambursabil. Am inteles ca este nevoie de persoana juridica in acest sens..

Daca pana in prezent nu am fost implicat ca persoana juridica deci nici in domeniul turismului, se poate obtine un credit nerambursabil? (Liviu Mihet)

Raspuns: Va trebui sa constituiti o microintrepindere inregistrata pe raza teritoriala a localitatii unde este situat terenul. Pentru a modifica (reabilita) casa existenta, aceasta va trebui sa fie in proprietatea microintreprinderii.

Puteti sa mai construiti si un alt corp de cladire. Capacitatea totala de cazare a celor doua corpuri nu trebuie sa depaseasca 15 camere. De asemenea terenul trebuie sa fie in proprietata firmei sau sa fie concesionat.

Este posibil ca, prin modificarile care vor fi efectuate in curand la proiectul ghidului solicitantului pentru masura 313 - "Incurajarea activitatilor turistice", sa se accepte si contracte de superficie asupra terenului pe care urmeaza a fi realizata investitia.

Intrebare: Administrez o societate privata, cu sediul social si punct de lucru intr-o localitate rurala, ce are ca domeniu principal de activitate o pensiune turistica cu 15 camere si restaurant, clasificate la 4 stele. Societatea are in prezent 9 angajati si o cifra de afaceri de 180 mii euro, cu profit.

Cladirea actuala a pensiunii este proprietatea mea ca persoana fizica, dar am cedat-o societatii in folosinta. As dori sa aflu daca pot obtine o finantare nerambursabila, si daca da, din ce fonduri structurale, pentru extindere ( constructia a trei case ecologice din barne cu o capacitate totala de 12 camere), reparatia si modernizarea spatiilor existente, precum si dotarea spatiilor noi si a celor existente. Care ar putea fi valoarea finantarii obtinute. (Violeta Didilica)

Raspuns: Ca microintreprindere, este posibil sa accesati fonduri pentru constructia unei structuri de cazare turistica avand o capacitate de cazare de maximum 15 camere.

De aceea, puteti sa construiti casele ecologice de 12 camere, avand dotari echivalente cu 3 margarete. Pe de alta parte, reparatia, modernizarea si dotarea structurii existente nu ar putea avea loc decat daca respective cladire ar fi in proprietatea firmei.

Dar, in acest caz, nu veti mai putea construi/extinde o structura de cazare noua. Valoarea maxima a finantarii nerambursabile potentiale este de 200.000 euro care pot sa reprezinte max. 70% din vlaorea investitiei.

Intrebare: Am o firma infiintata de pe 17 oct 2007 in comuna batrani sat batrani, va mai fi considerata nou infiintata? Firma nu fuctioneaza acum. Pot beneficia de fonduri pentru o pensiune turistica? Va rog sa imi precizati si care este codul CAEN pentru pensiuni (Dinu Alexandru)

Raspuns: Firma dumneavoastra este o firma nou infiintata, deoarece nu are un exercitiu financiar complet.

Firma dumneavoastra poate beneficia de fonduri neramburabile de pana la 200.000 Euro care pot sa reprezinte max. 70% din valoarea investitiei. Noul cod CAEN este 5590 Alte servicii de cazare (vechiul cod CAEN era 5523 “Alte mijloace de cazare”)