Premierul Tariceanu si ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, au discutat vineri cu reprezentantii bancilor comerciale despre facilitatile pe care le pot oferi fermierilor, pentru o mai buna absorbtie a fondurilor comunitare. Romania ar putea accesa pana in 2013, 8 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, pentru programe de dezvoltare rurala, relateaza Rador.

La randul sau, ministrul Agriculturii Dacian Ciolos a discutat vineri cu presedintii a 14 banci interesate de co-finatarea proiectelor de sustinere a agiculturii.

Premierul Tariceanu a anuntat ca, pentru a asigura o mai buna absorbtie a fondurilor comunitare si a veni in sprijinul beneficiarilor care nu dispun de surse proprii pentru a-si finanta proiectul, guvernul va continua masurile oferite prin programul "Fermierul".

Astfel, ministerul Agriculturii va aloca o suma de bani Fondului de garantare a creditului rural pentru ca acesta sa poata garanta mai departe avansurile si creditele luate de beneficiari. Bancile comerciale ar putea acorda fermierilor credite cu o dobanda mai atractiva decat dobanda pietei, cu termene de rambursare si cu perioada de gratie mai mari.

La randul lor, fermierii nu mai trebuie sa demonstreze existenta cofinantarii la depunerea proiectului, iar imediat dupa semnarea contractului de finantare vor primi pana la 20% din valoarea ajutorului nerambursabil pentru a-si putea plati astfel costuri de stricta necesitate pentru proiect. Institutiile financiar-bancare s-au declarat interesate sa participe la programele de dezvoltare rurala, precizand ca in perioada urmatoare vor veni cu produse bancare specifice mediului rural si vor ajuta guvernul si ministerul Agriculturii pentru o mai buna accesare a fondurilor europene.