CEC, BRD si Alpha Bank vor oferi credite fermierilor pentru a-si finanta lucrarile de primavara pana la sosirea platilor directe la hectar, in baza unui acord semnat azi de cele trei banci, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura si Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), Dan Gherghelas, a declarat ca "550.000 de fermieri primi platile la hectar incepand de saptamana viitoare". Dar, pentru ca o parte din plati se vor efectua in lunile aprilie si mai, "APIA a initiat perfectarea unui instrument de creditare a fermierilor. De acest credit vor beneficia in principal fermierii care detin suprafete de teren mai mari de 10 hectare", arata un comunicat al Agentiei.

Reprezentantii bancilor au declarat ca, pentru fermieri, au simplificat foarte mult procedurile de analiza si acordare a creditului. Presedintele CEC, Radu Ghetea, a spus ca fermierii pot veni chiar "de maine" sa solicite finantare. Alpha Bank a anuntat o dobanda anuala de 12%, pe cand la BRD "conditiile vor fi stabilite de la caz la caz".

"Instrumentul financiar bazat pe cesiunea de creante da posibilitatea fermierilor

sa obtina un credit pentru finantarea lucrarilor agricole in conditii preferentiale, in

valoare de 75 la suta din suma estimata a fi primita din fonduri europene pe baza

unei adeverinte eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural va garanta 50 la suta din creditul solicitat de fermieri", se mai arata in comunicatul agentiei.

Tot APIA a transmis recent ca "suprafata determinata pentru plata in anul 2007 a scazut sub suprafata de referinta negociata cu Uniunea Europeana. Astfel, suprafata determinata, eligibila pentru plata, este la acest moment de 8.713.810 ha (cu 3.000 de hectare mai putin, n.r.) estimandu-se ca aceasta va mai scadea dupa efectuarea tuturor controalelor.

Scaderea suprafetei determinate pentru plata va permite inceperea procesului de autorizare si executie a platilor pentru o parte din fermieri inainte de prelucrarea rezultatelor controalelor prin teledetectie".