Un proiect de vanzari online poate primi finantare prin fonduri structurale, insa un proiect de mediu nu poate primi, daca este realizat de catre o firma. Cabinetele medicale private au sanse sa obtina fonduri daca sunt organizate ca microintreprinderi. Detalii despre toate acestea a transmis, pentru "euROfonduri", consultantul Marian Mocan.

Intrebare: "In prezent dezvoltam un nou proiect de vinzari/afilieri online. As dori sa stiu daca exista fonduri pentru start up sau pentru mediul de afaceri online" (Alina Patroi, managerul unei societati cu raspundere limitata).

Raspuns: Pentru activitatea desfasurata prin proiectul mentionat, pentru firma pe care o reprezentati exista posibilitatea obtinerii unei finantari pe Operatiunea 3.2 Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si alte solutii electronice pentru afaceri a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Acest program de finantare nu a fost inca lansat, dar varianta in lucru a Ghidului solicitantului poate fi consultata la adresa www.mcti.ro.

In cazul in care firma este microintreprindere si a desfasurat activitate pe intreg parcursul anului 2007, puteti lua in calcul si obtinerea unei finantari prin domeniul de interventie 4.3. „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” din cadrul Programului Operational Regional (www.inforegio.ro), cu mentiunea ca acest program de finantare este deja lansat si are termen limita de depunere a documentatiei 16.06.2008.

In fine, pentru o societate comerciala nou infiintata sunt putine sanse sa apara un program de finantare in care domeniul indicat de dvs. sa fie eligibil.

Intrebare: Sunt medic de familie si am un cabinet in Cluj-Napoca. Doresc sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru un proiect de modernizare si dotare tehnica a cabinetului la standardele UE. Daca da, ce trebuie sa fac in acest sens? (Cristian Puia)

Raspuns: In cazul in care dumneavoastra va desfasurati activitatea printr-o microintreprindere puteti lua in calcul obtinerea unei finantari prin domeniul de interventie 4.3. „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” din cadrul Programului Operational Regional (www.inforegio.ro), cu mentiunea ca acest program de finantare este deja lansat si are termen limita de depunere a documentatiei 16.06.2008.

Ca persoana fizica autorizata sau o forma juridica echivalenta nu sunteti eligibil sa obtineti finantare nerambursabila pentru proiectul dvs.

Intrebare: "Va solicit sprijinul in vederea verificarea eligibilitatii unui proiect de investitii. Este vorba de o societate din categoria intreprinderilor mari (peste 300 de angajati) care are ca obiect de activitate productia de ulei de floarea soarelui si care doreste sa isi inlocuiasca o parte din echipamentele de productie vechi de peste 30 de ani (instalatie de extractie, centrala termica, presa pentru descojire) cu echipamentele de productie noi, performante, care vor reduce considerabil emisiile de noxe, vor asigura un grad mai ridicat de recuperare a deseurilor si de asemenea vor reduce consumurile energetice.

- Investitia mentionata anterior este eligibila pentru a primi finantare nerambursabila in cadrul POS Mediu?

- In cazul in care aceasta investitie nu este eligibila in cadrul POS Mediu, exista alte programe de finantare (guvernamentale,PHARE etc.) pentru mediu pentru care societatea poate aplica?" (Sebastian Dan)

Raspuns: "O intreprindere (societate comerciala) nu este solicitant eligibil pentru POS Mediu. Puteti incerca insa obtinerea unei finantari prin Fondul de mediu (www.afm.ro), program de finantare total diferit de POS Mediu, unde investitia descrisa de dvs. ar putea fi eligibila.

De asemenea, intrucat detaliile furnizate de catre dvs. despre organizatie sunt destul de sumare, va recomand sa analizati conditiile de eligibilitate pentru masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" din cadrul FEADR - www.apdrp.ro.

O alta varianta ar putea fi Domeniul major de interventie "1.1 - Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM " din cadrul POS CCE unde in conformitate cu informatiile existente o intreprindere mare ar putea obtine o finantare nerambursabila de pana la 5.000.000 euro.