Romania, alaturi de Bulgaria, are cea mai scazuta productie de cereale la hectar din Uniunea Europeana - 3 tone/ha, iar prognozele arata ca situatia se va mentine, in ciuda potentialului agricol al tarii, arata un studiu al Directoratului General pentru Agricultura al Comisiei Europene. Premierul Tariceanu are insa ambitia ca Romania sa devina a doua putere agricola a UE, dupa Franta, gratie fondurilor europene destinate domeniului.

Romania si Bulgaria au o productie de 3 tone/hectar, iar cresterea in urmatorii sase ani, perioada luata in studiu de DG Agricultura este foarte mica, prognoza fiind de 3,1 tone/hectar pana in 2014. Ea este insa sub potentialul tarii, indica studiul citat.

In ansamblu, cresterea productiei de cereale pana in 2014 va fi mai modesta decat fusese anticipat in studii anterioare, cu o medie anuala de aproximativ 0,8% intre 2008-2014. In UE 25 - UE fara Bulgaria si Romania - va creste de la 2,4 t/ha in 2006, la 5,1t/ha in 2014, mai arata studiul. In 2014, cresterea medie in UE 15 (vechile state membre - printre care Franta, Italia, Germania, Spania) va fi de 6,1t/ha, iar in UE 10 (statele care au aderat la UE in 2004, fostele state comuniste si Malta si Cipru) se va situa la 3,7t/ha.

Biocombustibilii sunt de viitor pentru Romania

Cantitatea de cereale obtinuta la nivelul UE este prognozata la 306 milioane de tone in 2014, in crestere cu 50 de milioane de tone fata de 2007, in timp ce consumul intern va inregistra un avans de circa 20 de milioane de tone, datorita cresterii din sectorul biocomustibililor. In prezent, aceasta industrie reprezinta o nisa care consuma 1,9 milioane de tone de produse agricole, insa cererea va fi mai mare cu 16 milioane de tone pana in 2014, iar eliminarea treptata a masurii de interventie in cazul porumbului va genera conditii favorabile pentru investitiile din domeniu in Ungaria, Bulgaria si Romania.

"Totusi, investitiile in activitatiile legate de biocumbustibili se materializeaza lent in aceste regiuni, comparativ cu planurile anuntate in ultimii ani", arata raportul.

Pretul la porumb: 136 de euro/tona in Romania, in 2014

Preturile la cereale au atins un nivel ridicat in 2006, iar in 2007 productia - care a fost la cel mai slab nivel -, stocurile limitate si constrangerile pietelor globale au dus la preturi record. In 2008 insa se preconizeaza ca preturile sa creasca in termeni nominali, dar sa stagneze in termeni reali. Preturile pe pietele principale din vestul UE ar trebui sa ajunga la 153 euro/tona in 2014. Pretul la porumb se astapta sa ramana relativ mare si pe termen mediu. Pretul mediu in UE 15 ar trebui sa ajunga la 177 de euro/tona pana in 2014, in timp ce el va fi de 136 de euro/tona in Ungaria, Slovacia, Austria, Republica Ceha, Bulgaria si Romania.

In Romania si Bulgaria se asteapta o scadere in cererea privind furajele, in urma restructurarii sectorului zootehnic dupa extindere. din 2009 el nu va mai creste, iar cererea se va situa la 14 milioane de tone in 2014. Cererea pentru cereale destinate consumului uman va stagna la 3,3 milioane de tone, din cauza scaderii populatiei si in ciuda cresterii economice de dupa aderarea la UE, mai indica studiul.

Seceta din 2007 a daunat unei contributii substantiale a Romaniei la agricultura UE

Contributia Romaniei si Bulgariei la productia agricola europeana a fost in 2007 cu mult sub potentialul celor doua state, din cauza recoltelor reduse drastic de seceta, situatie care se va redresa insa, productiile urmand sa revina la normal in acest an si apoi sa avanseze treptat.

"Aderarea Bulgariei si Romaniei, in 2007, a contribuit la cresterea productiei de cereale din UE cu o cantitate care este mult sub potentialul acestor doua state, productia din regiune fiind la un nivel scazut, o exceptie fata de un an normal. Productia de cereale ar trebui sa se normalizeze si apoi sa creasca treptat in aceste doua state, datorita conditiilor favorabile de piata, accesului la piata unica europeana si introducerii Politicii Agricole Comune", mai indica studiul Comisiei.

Totusi, documentul arata ca aderarea Romaniei si Bulgariei la UE a suplimentat cu 7,5 milioane de hectare suprafata totala cultivata cu cereale in Uniunea Europeana, care este acum de 59 de milioane de hectare si ca tot din acest motiv potentialul productiei de porumb in UE a crescut cu o treime. Aderarea Romaniei si Bulgariei, care au adaugat 3,1 milioane de hectare, astfel aria cultivata cu porumb are potentialul de a creste in UE 27 de la 8,1 milioane de hectare in 2007, la 9,6 milioane de hectare in 2014.

Rezultate slabe, ambitii mari

Rezultatele studiului vin in contextul in care premierul Calin Popescu-Tariceanu a repetat in ultimele saptamani ambitia ca Romania sa devina a dua putere agricola a UE, dupa Franta. El a facut aceste declaratii in tara, in contextul lansarii Programului National de Dezvoltare Rurala.

Primul ministru a reamintit ca - pana in anul 2013 - in agricultura vor putea fi utilizati 10 miliarde de euro, din care opt sunt fonduri europene. Aceste fonduri "vor putea schimba in bine fata agriculturii romanesti si a satelor", crede Tariceanu. Pentru realizarea obiectivului enuntat de premier, el a spus ca sunt necesare trei masuri principale: modernizarea exploatarilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si modernizarea satelor.