Comisia Europeana a aprobat primele patru proiecte de mediu, pentru retele de apa si canalizare, pentru judetele Giurgiu, Salaj, Cluj si Calarasi. Acestea insumeaza 450 de milioane de euro, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi. Numai 26 de proiecte pentru arii protejate au fost preselectate, din 48 depuse, si acestea necesita imbunatatiri.

Potrivit ministrului mediului, este vorba despre primele patru proiecte importante aprobate ila nivelul Uniunii Europene. 820.000 de locuitori din judetele mentionate vor beneficia de pe urma acestora.

Cel mai mare proiect: Cluj-Salaj, 197 de milioane euro

In acest proiect sunt incluse localitatile Cluj Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Simleul Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei. Banii vor fi folositi pentru constructia a trei statii de epurare si a 100 de kilometri de retea de canalizare, iar lucrarile vor incepe in acest an si se vor finaliza in 2013, a spus Ministrul Mediului.

O alta destinatie a banilor europeni este zona Giurgiu. Aici vor intra circa 71,5 de milioane euro pentru lucrari in sectorul apa/apa uzata. Din proiect vor beneficia 87.000 de locuitori din localitatile Giurgiu, Bolintin Vale si Mihailesti.

Acest proiect presupune reabilitarea a 3 statii de epurare si a retelei de canalizare, transmite ministerul.

Prin al treilea proiect regional, aproximativ 80 de milioane euro vor merge in zona Turda-Campia Turzii, din care vor avea beneficii 90.000 de locuitori.

Proiectul regional Calarasi, ultimul de pe lista, are o valoare de aproximativ 100 de milioane euro.

Alte sase proiecte asteapta aprobarea

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a mai mentionat si faptul ca mai sunt trimise catre Comisia Europeana alte doua proiecte, pentru regiunile Tulcea si Sibiu, in valoare de 113,8 si, respectiv 90 milioane euro.

De asemenea alte patru proiecte (din regiunile Olt, Gorj, Teleorman, Brasov), care insumeaza investitii de peste 470 milioane euro, asteapta sa fie trimise catre Comisie.

Cinci initiative in pregatire pentru sectorul deseuri

Ministerul mai transmite ca se pregatesc cinci dosare de finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru judeþele Giurgiu, Bistrita, Vrancea, Maramures, Harghita, Covasna.

26 de proiecte pentru ariile protejate acceptate, cu conditia sa fie completate

Potrivit informatiilor MMDD, 26 de proiecte pentru protectia naturii au fost "acceptate pentru revizuire", din cele 48 de proiecte initial depuse. Aceasta inseamna ca solicitantii acestor proiecte trebuie sa refaca cererile de finantare conform recomandarilor transmise de Autoritatea de Management in termen de cel mult doua luni de la finalizarea etapei de selectie.

"In cazul in care proiectul revizuit va respecta aceste recomandari, se va putea trece la etapa de semnare a contractului de finantare", arata ministerul

Proiect de modernizare a CET Bacau, in valoare de 50 de milioane de euro

Trei proiecte pentru infrastructura energetica au fost preselectate pentru intocmirea dosarelor de finantare: din Bacau, Iasi si Timisoara. Este vorba, spre exemplu, despre proiectul de modernizare a CET Bacau, in valoare de 50 milioane euro.

Acestea sunt incluse in Axa Prioritara 3, care vizeaza vizeaza “Reducerea poluarii si diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin restructurarea si reabilitarea sistemelor de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate de poluare”.