"Cei care detin suprafete mici probabil ca vor renunta sa mai solicite fonduri, fiindca procesul presupune un efort prea mare pentru ei, precum deplasari si alte costuri", a declarat pentru HotNews.ro Dan Gherghelas, directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).

"Ne putem astepta ca, in cativa ani, sa depuna cereri numai cateva sunte de mii de fermieri cu suprafete medii si mari, precum in alte tari", a adaugat Gherghelas.

Cu doua saptamani inainte de deadline, numai 700.000 de fermieri au depus cereri pentru subventiile aferente anului 2008, fata de 1.240.000, la finalul perioadei limita din 2007.

In opinia directorului APIA, numarul scazut de cereri depuse mai are o explicatie. "Din feedback-ul primit pana in prezent, anul acesta a fost marcat de o concentrare agresiva a suprafetelor. Asa ca, ma astept la maximum un milion de cereri depuse in 2008", spune directorul APIA.

Cu alte cuvinte, acesta sustine ca peste 200.000 de fermieri s-au asociat intre ei si astfel a scazut numarul cererilor, dar nu si al suprafetei pentru care se solicita subventiile. Cifrele exacte se pot afla numai la momentul final al depunerii cererilor.

Gherghelas spune ca anul acesta depunerea cererilor este mult mai simpla pentru solicitanti: "Pentru fiecare exista acum formulare personalizate si harti, pe baza situatiei de anul trecut. Ei trebuie numai sa anunte daca exista modificari", adauga acesta.

Daca totusi suprafata totala va fi mai mica decat cea eligibila, suma alocata Romaniei in 2008 va scadea si ea, direct proportional.

Situatia este, in continuare, incerta si in privinta efectuarii platilor aferente anului 2008. Potrivit situatiei oficiale, pana acum au ajuns peste 60 de milioane de euro in buzunarele a circa 320.000 de fermieri. "Am inceput sa efectuam platile catre cei cu suprafete mici, unde calculul era simplu, si sistemul a functionat fara probleme. Acolo unde situatia este mai complicata am lasat calculul spre final", explica directorul APIA.

Termenul limita pentru efectuarea platilor este 30 iunie. Sumele care nu ajung in contul fermierilor pana la acea data trebuie returnate Comisiei Europene.