Bulgaria va deveni in iunie primul stat membru al UE in care Comisia Europeana va introduce un sistem software special destinat controlului absorbtiei fondurilor europene. Monitorizarea va include si nivelul de executie al proiectelor finantate din banii UE, a declarat pentru postul national de radio Eva Kalujinska, purtator de cuvant al CE, citat de Sofia News Agency.

Sistemul se numeste Lotar si a fost creat de Directoratul pentru Politici Regionale din cadrul Comisiei, pentru a ajuta institutiile bulgare sa monitorizeze cheltuirea fondurilor europene.

El va fi introdus in ministerele si agentiile care lucreaza direct cu fondurile si va fi conectat la un sistem de monitorizare special de la Comisia Europeana. Astfel, Bruxelles-ul va putea sa controleze direct finalizarea proiectelor si platile facute. Masura luata de Comisie este dovada faptului ca si-a pierdut increderea in structurile si persoanele responsabile de fondurile europene din Bulgaria, comenteaza sursa citata.

Comisia Europeana a refuzat sa explice de ce a introdus acest sistem de monitorizare fara precedent. Nu este insa un secret ca specialistii Comisiei au descoperit nereguli si grave ilegalitati privind gestionarea fondurilor europene, motiv pentru care Bruxelles-ul a suspendat deja unele plati din fondurile preaderare destinate Sofiei. Europenii asteapta insa rezultatele auditului Agentiei Nationale de Drumuri si continua sa analizeze auditul din luna mai al Fondului "Agricultura", care distribuie fondurile prin programul SAPARD.

Monitorizarea speciala a fondurilor europene coincide cu pregatirile pentru raportul Comisiei privind situatia din justitia bulgara din luna iulie. Misiunile de experti europeni care au fost la Sofia nu au constatat mari progrese si au gasit o situatie ingrijoratoare.