DLAF: 24 noi proiecte cu fonduri UE, suspectate de frauda, in 2008

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Joi, 19 iunie 2008, 17:07 Economie | EuROfonduri

Ovidiu Dobleaga
Foto: DLAF
De la inceputul anului 2008 pana in prezent, Departamentul de Lupta antifrauda a demarat controale la 71 de proiecte in valoare totala de 176 milioane euro, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat Ovidiu Dobleaga, seful institutiei. Din acestea, 40 au fost finalizate, si in mai mult de jumatate dintre ele au fost identificate indicii de frauda. Incepand cu acest an, DLAF controleaza si platile directe la hectar.

Luni, 23 iunie, HotNews.ro - EurActiv.ro vor publica "modele" concrete de fraudare a fondurilor UE, bazate pe cazuri recente, care se afla inca in curs de investigare.

Potrivit lui Ovidiu Dobleaga, Departamentul pentru Lupta Antifrauda – DLAF a derulat un  numar de 71 de controale privind proiectele finantate din fondurile europene, repartizate in functie de programul de finantare, dupa cum urmeaza:
  • 36 proiecte in cadrul programului PHARE
  • 5 proiecte in cadrul programului ISPA
  • 26 proiecte in cadrul programului SAPARD
  • 2 proiecte finantate de Banca Europeana de Investitii
  • 1 proiect proiect finantat prin Initiativa CIVITAS II
  •  1 proiect proiect finantat prin Leonardo DaVinci

Valoarea totala a acestor proiecte este de peste 176 milioane Euro.

Informatiile DLAF, transmise HotNews.ro, arata ca din totalul celor 71 de controale,  au fost finalizate 40 de cazuri:
  • in 24 de cazuri au fost identificate indicii de frauda;
  • in 8 cazuri s-au constatat nereguli;
  • in 8 cazuri aspectele sesizate initial nu s-au confirmat.  

Au fost sesizate organele judiciare in 28 de cazuri.

Noi orientari ale activitatii de control

Ovidiu Dobleaga a mai explicat ca DLAF a extins sfera verificarilor si asupra fondurilor post-aderare. In prezent, se efectueaza verificari preliminare asupra modului de obtinere a platilor directe de catre fermierii pentru terenurile agricole pe care le exploateaza.

Urmare a ultimelor modificari legislative, competentele operative au sporit, fiind extinse si asupra descoperirii fraudelor ce aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania, prin alte modalitati precum diminuarea ilegala a resurselor proprii inscrise in bugetul general al Uniunii Europene. Adica, spre exemplu, cazurile in care agentii economici se sustrag de la plata TVA.
















Intreb BT. Intalnire online: Credite pentru IMM-uri, in 2018. Doi specialisti raspund intrebarilor cititorilor, vineri, de la ora 12:00

Doi specialisti in credite pentru IMM de la Banca Transilvania raspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro si HotNews.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT", pe tema creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii - IMM. Daniel Szekely si Marsela Petreus vor raspunde la intrebari pe teme precum planificarea creditarii, la inceputul unui nou an de business, tipuri de credite, in functie de nevoile afacerii, tipuri de garantii.
  • Pune intrebarile folosind formularul de comentarii de pe StartupCafe.ro

1630 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă