Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a lansat "facilitatea de finantare pentru IMM", adresata firmelor din industrie, cu o componenta nerambursabila de 20%. Aceasta se va derula prin BCR si BRD. Conditiile de selectie a proiectelor vor fi asemanatoare cu cele impuse pentru programele europene, insa "ceva mai flexibile".

Prin noua linie de finantare lansata de BERD se pot acorda fonduri de pana la 500.000 de euro, pe o perioada de maximum 5 ani. Din suma acordata, 20% vor fi bani nerambursabili iar asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor va fi gratuita.

Pentru companiile eligibile in cadrul Programului Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), aceasta facilitate poate constitui o alternativa de obtinere a finantarii. Lucru deloc de neglijat daca ne gandim, spre exemplu, ca bugetul anual al POS CCE este foarte mic, fata de cerere, si poate "acoperi" numai cateva sute de firme.

Potrivit Ramonei Ivan, Director executiv, Directia pentru Institutii Financiare - BCR, unele proiecte transmise de solicitanti pentru obtinerea de credite care sa sustina accesul la fonduri structurale ar putea fi redirectionate catre aceasta noua schema.

"Aici, se impun mai putine conditii si evaluarea merge mai repede, fiindca tine numai de normele bancii. Spre exemplu, nu se solicita neaparat studiu de fezabilitate si, in general, numarul <> cerute este mai mic", spune Ramona Ivan.

Referitor la ponderea fondurilor nerambursabile, in schema BERD acesta este de 20%, plus asistenta tehnica gratuita. Spre comparatie, majoritatea schemelor pe fonduri structurale accepta unele cheltuieli legate de consultanta pentru elaborarea proiectelor in procentaj de 10% din valoarea cheltuielilor eligibile. Putem spune, facand un calcul brut aproximativ, ca se ajunge la o pondere de 30% - bani nerambursabili, comparabil cu nivelul maxim pentru companii mari - in regiunea Bucuresti-Ilfov, acordat prin POS CCE.

Cine sunt "clientii" bancilor pentru proiecte cu fonduri UE

Pana in prezent, BCR a primit circa 1.400 de proiecte, pentru care se solicita credit in vederea accesarii fondurilor UE, . Acestea se afla in diferite stadii de evaluare si vizeaza majoritatea componentelor lansate: competitivitate, agricultura - inclusiv cele doua scheme de ajutor de stat lansate in aceasta luna, turism regional, tehnologia informatiei.

Valoarea medie a proiectelor este de 500.000 de euro si, initial, solicitantii cer bancii aproape suma maxima, lucru care, ulterior, se discuta de la caz la caz.

"Ne uitam la intregul proiect care, in ansamblu, trebuie sa fie bancabil pentru a primi finantarea. In general, conteaza si daca solicitantul detine resurse proprii. In analiza proiectului nu pornim de la garantii ci de la evaluarea fezabilitatii proiectului si a capacitatii de rambursare a beneficiarului", explica Ramona Ivan.

Dar daca proiectul este foarte bun si solicitantul nu are resurse proprii? "Banca trebuie sa gestioneze riscul in mod adecvat si sa se asigure ca solicitantul nu va <> de indatoriri. Pentru aceasta, putem aplica mai multe metode: rambursari lunare, neaprobarea perioadei de gratie si altele. Solutii exista, de la caz la caz, astfel incat sa protejam clientul si banca", adauga reprezentantul BCR.