Cele mai multe intrebari sosite la redactia euROfonduri (HotNews.ro – EurActiv.ro) sunt legate de obtinerea unor fonduri pentru pensiuni turistice. Pentru mediul urban, proiectele pot fi inca depuse la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Finantarile pentru mediul rural vor fi lansate in aceasta luna. Mai multe informatii au oferit consultantii Ana Vasilache si Cristina Coca.

Intrebare: Detin un teren de 5.300 mp in Parcul National Piatra Craiului, pe malul raului Dambovita, in zona Rucarului, judetul Arges. As dori sa construiesc o pensiune si sa ma mut acolo ca s-o administrez. Initial am vrut s-o construiesc in regie proprie cu surse proprii dar planul a esuat si sunt in impas. Singura posibilitate am vazut ca ar fi prin accesarea de fonduri europene. Maria Toculet.

Raspuns: Pentru constructia unei pensiuni in mediul rural puteti accesa fonduri nerambursabile in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013 Masura 313 – Incurajarea activitatilor turistice (gestionat de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit).

Aceasta linie de finantare va permite constructia, modernizarea, extinderea si dotarea unei structuri de primire turistice cu maxim 15 camere cu nivelul de confort si calitatea serviciilor cu standardul de calitate de minim 3 flori/stele in cazul pensiunilor rurale (altele decat cele agroturistice) si de 1 floare in cazul pensiunilor agroturistice.

Tot in cadrul acestei linii de finantare sunt eligibile si investitiile in activitati recreationale (spatii de campare, amenajari stranduri si piscine, achizitionarea unor vehicule cu tractiune animala, inclusiv achizitionarea de cai in scop turistic, rafting etc) si in activitati de promovare a pensiunii (brosuri, website, sisteme electronice de rezervare).

In cazul in care doriti sa construiti o pensiune agroturistica trebuie sa desfasurati o activitate agricola la momentul in care depuneti cererea de finantare. Ponderea sprijinului nerambursabil este de 70% din totalul cheltuieilor eligibile, pana la un maxim de 70.000 EUR.

In cazul in care doriti sa construiti o pensiune turistica rurala trebuie sa detineti un IMM cu sediul in spatiul rural sau sa va angajati ca pana la data semnarii contractului de finantare va veti constitui ca persoana fizica autorizata sau veti infiinta un IMM. Valoarea finantarii nerambursabile reprezinta maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, pana la un de plafon de 200.000 Euro.

Informatiile sunt preluate din Ghidul de finantare in versiune consultativa, forma finala urmand sa fie lansata in cursul lunii septembrie 2008. Termenul limita de depunere estimat este sfarsitul anului 2008.

Intrebare: Doresc sa infiintez o mini-pensiune in orasul Techirghiol. Mai exact planul este sa achizitionez un teren sa construiesc o cladire extinsa din care jumatate sa fie locuita de mine si familia mea si cealalta jumatate sa contina camere de inchiriat de lux (maxim 4) , cu baie si bucatarie pentru fiecare camera, fiecare utilate cu absolut tot ce trebuie (de la frigider la masina de spalat), loc de parcare si terasa separat pentru fiecare garsoniera in parte.

Dispun de o parte din fonduri care mi-ar ajunge sa achizitionez terenul si sa construiesc o parte din casa. Intrebarea este: exista posibilitatea ca firma mea sa primeasca niste fonduri care sa ma ajute sa realizez proiectul?

Daca da, in ce conditii, ce acte sunt necesare? Trebuie realizat un proiect? Exista o persoana care ma poate ajuta sa concep acel proiect contra-cost si sa ma asiste pana la primirea fondurilor?

Cat ar dura pana la primirea fondurilor? V-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi dati toate aceste informatii si altele de la acte si autorizatii care sunt necesare?

Raspuns: Proiectul dumneavostra suna promitator, cu atat mai mult cu cat dispuneti deja de o parte din fonduri. Intrucat nu sunt disponibile fonduri nerambursabile pentru construirea unei pensiuni in mediul urban, va sugeram sa acordati atentie liniei de finantare din cadrul Programului Operational Regional 2007 – 2013 – Axa 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului (gestionat de Agentiile Regionale de Dezvoltare) care va permite modernizarea si extinderea unei structuri de cazare existente inclusiv dotarea acesteia.

Sunt eligibile cheltuielile privind achizitionarea terenului (in limita a 10% din totalul valorii eligibile a proiectului), crearea de porturi turistice si debarcadere, construirea de piscine, cheltuielile pentru avize si expertize tehnice, cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor (alimentare cu apa, gaze naturale, canalizare, energie electrica), etc.

In situatia dumneavoastra particulara exista cel putin doua variante pe care puteti sa le luati in considerare: fie sa cumparati un teren pe care sa incepeti constructia unei pensiuni, urmand sa solicitati o finantare pentru extinderea acesteia, fie sa cumparati o pensiune existenta pe care sa o extindeti/modernizati/dotati. In ambele cazuri, pentru a fi eligibil trebuie sa aveti un IMM (microintreprindere, intreprindere mica si mijlocie) care are cel putin un an de activitate in domeniul turismului si care a inregistrat profit in anul anterior.

Varianta cea mai simpla pentru a elabora documentatia de proiect este sa solicitati sprijinul unui consultant, plata serviciilor acestuia fiind o cheltuiala eligibila in cadrul proiectului.

Ponderea finantarii nerambursabile reprezinta maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru intreprinderi mici si maxim 60% pentru intreprinderi mijlocii. Valoarea totala a proiectului poate fi cuprinsa intre 700.000 - 17.000.000 RON (reprezentand suma cheltuielilor eligibile si neeligibile, inclusiv TVA). Cererile de finantare se pot depune continuu in perioada 2008-2013, pana la epuizarea fondurilor.

Intrebare: Am o constructie inceputa in Sulina, nu este terminata, as dori sa stiu ce fonduri de la comunitatea europeana s-ar putea lua pentru ca as vrea sa fac o pensiune! Liviu Chintoiu.

Raspuns: In cazul in care aceasta constructie este o pensiune, puteti sa accesati linia de finantare din cadrul Programului Operational Regional 2007 – 2013 – Axa 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului (gestionat de Agentiile Regionale de Dezvoltare) care va permite modernizarea si extinderea unei structuri de cazare existente inclusiv dotarea acestora, precum si cheltuielile cu utilitatile conexe.

Pentru a fi eligibil trebuie sa fiti constituit ca IMM in domeniul turismului si sa fi avut la data depunerii cererii de finantare cel putin un an de activitate incheiat cu profit operational. Valoarea finantarii nerambursabile reprezinta maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru intreprinderi mici si maxim 60% pentru intreprinderi mijlocii.

Valoarea totala a proiectului poate fi cuprinsa intre 700.000 - 17.000.000 RON. Cererile de finantare se pot depune continuu in perioada 2008-2013, pana la epuizarea fondurilor.

Intrebare: Ma numesc Duicu Claudiu si sunt din Brasov. As dori sa stiu daca pot obtine finantare pentru un proiect care doreste dezvoltarea unei suburbii dintr-o regiune necunoscuta de turisti, inca: Sat Pestera, Comuna Bran, Jud. Brasov. Ceea ce doresc sa fac este o pensiune si sa reusesc sa repar drumurile din apropierea locului unde va fi construita acesta cladire.

Pensiunea nu va fi foarte mare si se va tine cont de natura si peisajul din jur in momentul construirii ei, de protejarea naturii. Pentru mai multe informatii va stau la dispozitie si sper sa luati in considerare acest proiect pentru a crea locuri de munca celor care se afla in aceasta regiune.

Intrucat pensiunea pe care doriti sa o construiti se afla in mediul rural, aveti posibilitatea sa accesati fonduri nerambursabile in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013 Masura 313 – Incurajarea activitatilor turistice (gestionat de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit).

Aceasta linie de finantare va permite constructia, modernizarea, extinderea si dotarea unei structuri de primire turistica cu maxim 15 camere cu nivelul de confort si calitatea serviciilor cu standardul de calitate de minim 3 flori/stele in cazul pensiunilor rurale (altele decat cele agroturistice) si de 1 floare in cazul pensiunilor agroturistice.

Tot in cadrul acestei linii de finantare sunt eligibile si investitiile legate de infiintarea si amenajarea unor trasee tematice care sa faciliteze accesul turistilor la obiective turistice (trasare si pietruire, constructia de poteci, carari, plasarea unor indicatoare turistice etc), in activitati recreationale (spatii de campare, amenajari stranduri si piscine, achizitionarea unor vehicule cu tractiune animala, inclusiv achizitionarea de cai in scop turistic, rafting etc) si in activitati de promovare a pensiunii (brosuri, website, sisteme electronice de rezervare).

In cazul in care doriti sa construiti o pensiune agroturistica trebuie sa desfasurati o activitate agricola la momentul in care depuneti cererea de finantare. Ponderea sprijinului nerambursabil este de 70% din totalul cheltuieilor eligibile, pana la un maxim de 70.000 EUR.

In cazul in care doriti sa construiti o pensiune turistica rurala trebuie sa detineti un IMM cu sediul in spatiul rural sau sa va angajati ca pana la data semnarii contractului de finantare va veti autoriza ca persoana fizica autorizata sau veti infiinta un IMM. Beneficiarul finantarii trebuie sa aiba drept de proprietate asupra terenului pe care urmeaza sa realizeze investitia (minim 1.000 mp) sau drept de concesiune pe o perioada de cel putin 10 ani. Valoarea finantarii nerambursabile reprezinta maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, pana la un de plafon de 200.000 Euro.

Informatiile sunt preluate din Ghidul de finantare in versiune consultativa, forma finala urmand sa fie lansata in cursul lunii septembrie 2008. Termenul limita de depunere estimat este sfarsitul anului 2008.