Consultantii raspund: Infiintarea unei benzinarii sau achizitia unui spatiu comercial nu sunt acceptate la finantare
Intrebare: Ma numesc Faur Ramona, am 33 de ani si sunt din Timisoara. Ce sanse am sa pot deschide o gradinta pentru toate buzunarele, fiindca nu foarte multa lume poate sa-si permita sa duca copilul la o gradinita unde costurile pe luna ajung la 300-400 de euro? Sau sa construiesc locuinte pt. tineri care nu-si pot permite sa dea 100.000 de euro pe un apartament cu 2 camere?
Raspuns: Constructia de gradinite, inclusiv dotarea acestora este considerata activitate eligibila pe Masura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”, adica doar pentru investitii in mediul rural, iar ca beneficiari eligibili sunt Comunele prin reprezentantii lor legali, Autoritatile locale (comune) sau Asociatii de Dezvoltare Intercomunitare.
Referitor la a doua parte a intrebarii dumneavoastra, Programul Operational Regional, prin intermediul masurii 3.1 finanteaza reabilitarea, modernizarea si echiparea cladirilor in care functioneaza centre sociale rezidentiale, iar beneficiari eligibili sunt furnizori de servicii sociale de drept public - institutiile publice de asistenta sociala, organizatii neguvernamentale, furnizori de servicii sociale, acreditati in conditiile legii.
Dupa cum se poate observa, in ceea ce priveste aceste programe de finantare prin care pot fi obtinute aceste fonduri nerambursabile, din pacate, o firma sau o persoana fizica nu are posibilitatea de a cere sprijin pentru acest gen de investitie, ci numai autoritatile publice sau ONG-urile, care activeaza in acest domeniu.
Intrebare: Ma numesc Alistar Bogdan, locuiesc in mediul rural si m-ar interesa faptul daca as putea obtine fonduri pentru a putea deschide o benzinarie in comuna si cum pot obtine aceste fonduri. Eu zic ca ar da rezultate deoarece nu se gaste nici una pe o distanta de 14 km de Iasi. Astept un sfat cum sa obtin aceste fonduri.
Raspuns: Din pacate, codul CAEN al activitatii de comercializare a carburantilor nu se regaseste pe lista domeniilor de activitate care pot primi finantare din fonduri nerambursabile. Ca si activitate conexa s-ar putea finanta pe de alta parte activitatea de intretinere si reparatie a autovehiculelor.
Intrebare: Va rog sa-mi comunicati un raspuns la urmatoarele intrebari as putea cu un capital de 35% sa obtin niste fonduri nerambursabile pt cumparare de spatiu comercial cu domeniu de activitate prestari servici coafura frizerie daca da astept un raspuns multumesc anticipat. (Dragutoiu Marcel)
Raspuns: In ceea ce priveste fondurile nerambursabile care pot fi accesate de catre tara noastra, majoritate acestora sunt orientate catre activitatile de productie, prelucrare si de constructii.
Sunt putine activitati de prestari servicii care pot beneficia de acest gen de sprijin. Activitatea pe care doriti sa o desfasurati este eligibila doar in cazul in care investitia se face in mediu rural, ca activitate destinata populatiei rurale, pe masura 312 a Programului National de Dezvoltare Rurala.
Astfel, se vor sprijini operatiuni legate de constructia, modernizarea, extinderea cladirilor in scop productiv; dotarea aferenta cu echipamente, utilaje etc., inclusiv achizitionarea in leasing a acestora). Dupa cum puteti observa nu achizitia unui spatiu comercial, ci doar construirea acestuia.
Intrebare: Va rog o mica explicatie.
Autoritatea de Management pentru PNDR-MADR considera ca :
- un proiect cu beneficiar "persoane fizice, proprietari de obiective de patrimoniu cultural de interes local si care aplica pentru protejarea patrimoniului cultural din spatiul rural "(capitol 2.1 Ghidul solicitantului) si, pe de alta parte:
- un proiect cu beneficiar"Autoritati locale, ONG ADI, etc.," proprietari de obiectivede patrimoniu cultural de interes local si care aplica pentru protejarea patrimoniului cultural din spatiul rural"( capitolul 2.1 Ghid), pot obtine punctaje egale din actiunile/serviciile sprijinite la care au acces mod total inegal, asa cum rezulta din Ghid si din Criteriile de selectie din acelasi document?
Va rugam sa observati ca Ghidul solicitantului introduce aici o inadmisibila discriminare si inegalitate de sanse intre monumentele de patrimoniu, in functie de proprietar. (Niculina Buturuga)
Raspuns: Intr-adevar, observatia dumneavoastra este pertinenta, iar rezolvarea poate veni doar din partea Autoritatii de Management, prin revizuirea Ghidului solicitantului. Ca remarca, la publicarea primelor variante de ghid, institutiile de cult nu erau nici macar beneficiari eligibili. Doar prin adrese repetate, acestea au fost incluse pe lista beneficiarilor eligibili. Concluzionand, doar Autoritatea de Management va poate furniza o pozitie oficiala legata de acest subiect.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Va multumesc,astept raspunsul dvs.
Trebuie sa va specific faptul ca familia detine ca proprietate o mai multe loturi de teren agricol in suprafata totala de aproximativ 5 ha si ca avem posibilitate de a cumpara alte cateva ha.
Terenul pe care dorim sa incepem aceasta afacere este de aproximativ 2 ha si avem nevoie de bani pentru inprejmuirea sa, pentru a construi adaposturi, tarcuri, captare de apa, pentru achizitia de struti de reproductie pt a achizitia unui incubator de oua, si, de asemenea un minim de utilaje agricole necesare unei microferme.
Deoare terenul pe care vrem sa incepem aceasta afacere este agricol si la marginea satului unde reteaua de curent electric nu este in apropiere ne-am gandit sa apelam la un sistem de energie alternativa, eoliana sau solara!
Vreau sa stiu daca in aceste conditii putem obtine fonduri nerambursabile si in ce conditii, care e procedura, daca se poate face diferite de programe ?
Pentru a contracta aceste fonduri este neaparat sa infiintam o firma de productie agricola?
In speranta ca voi obtine un raspuns de la dumneavoastra, va multumesc anticipat!
imi puteti spune si mie de la ce suprafat de teren se poate accesa fonduri europene?
tin sa precizez ca nu detin foarte mult teren.
Multumesc!