Ministerul Agriculturii a publicat lista comunelor dezvoltate din punct de vedere turistic, in care nu se mai finanteaza infiintarea pensiunilor si lista comunelor cu potential turistic ridicat. Cea de-a doua arata ca esti avantajat la finantare daca infiintezi o pensiune in Sasciori (Alba) sau Bosorod (Hunedoara), care au primit note maxime de la autoritati.

In localitati precum Moeciu, Bran, Costinesti sau Voineasa, in total – 30 de comune, nu se mai accepta infiintarea pensiunilor turistice (vezi documentul atasat – “Comune dezvoltate”).

In acelasi timp, autoritatile au decis care localitati au potential turistic ridicat, fiecare dintre acestea primind o anumita “nota”, de la 1 la 10. Clasificarea este importanta pentru punctajul pe care il primesc proiectele, conform Ghidului Solicitantului. Astfel, pensiunile infiintate in localitati cu potential notat intre 7 si 10 primesc 20 de puncte, cele localizate in comune notate cu 5-6 primesc 15 puncte si asa mai departe (vezi Ghidul Solicitantului, pagina 17).

Potrivit documentului, cel mai mare potential turistic il au: Sasciori (Alba), Bosorod (Hunedoara), Banita (Hunedoara), Desesti (Maramures). Clasamentul poate fi consultat in documentul atasat.

Incepand de azi, cei care doresc sa primeasca finantare pentru infiintarea sau modernizarea de pensiuni turistice, precum si pentru microintreprinderi in spatiul rural, pot depune dosarele la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Suma maxima care poate fi obtinuta pentru un proiect este de 200.000 de euro.