Noul aviz trebuie obtinut pentru toate proiectele, inclusiv pentru cele deja depuse spre finantare. Avizarea e legata de ariile naturale protejate si se aplica si acelor initiative care nu au legatura cu aceste zone. Ministerul Mediului: avizarea dureaza minimum una sau doua saptamani.

Fie ca sunt proiecte de achizitii sau de constructii, fie ca sunt sau nu in preajma unei arii protejate, proiectele depuse pentru finantare in cadrul Programului Operational Regional trebuie sa obtina, obligatoriu, un "Aviz Natura 2000". Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a publicat ieri instructiunile legate de acest subiect, care se aplica si proiectelor deja transmise de solicitanti.

"Obtinerea avizului Natura 2000 constituie o conditie esentiala in vederea acceptarii unui proiect pentru a primi finantare in cadrul Programului Operational Regional si a incheierii contractului de finantare aferent. Cerinta de mai sus este aplicabila tuturor solicitantilor de finantare nerambursabila, pentru toate axele prioritare si domeniile majore de interventie ale Programului Operational Regional, inclusiv in cazurile in care obtinerea acestui aviz nu este mentionata in Ghidul solicitantului corespunzator", transmite MDLPL.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2005, la care face trimitere comunicatul Ministerului, defineste: "aviz Natura 2000 - act tehnico-juridic emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatica in planul sau programul supus adoptarii."

Asadar, solicitantul trebuie sa mearga la agentia de protectie a mediului si sa obtina o hartie pe care scrie : "proiectul nu afecteaza habitatele naturale si speciile de flora si fauna salbatica", chiar daca acesta se deruleaza, spre exemplu, in Bucuresti, si se refera la achizitie de tehnologie.

Reprezentantii Autoritatii de Management a Programului Operational Regional au explicat ca au publicat aceasta regula la solicitarea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. „Da, este vorba despre toate proiectele, indiferent de zona in care sunt amplasate si de specificul activitatilor. Se aplica si proiectelor deja depuse: cel mai probabil, acestora li se va solicita avizul in momentul semnarii contractului", spun sursele citate.

"Daca proiectele se desfasoara in situri Natura 2000 au nevoie de aviz. Probabil ca e justificata si generalizarea: cei de la MDLPL stiu ca suntem in procedura de a extinde siturile si si-au luat masuri de precautie", a declarat Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Ea mai explica modul in care se poate obtine acest aviz: numai de la Minister - directia "Biodiversitate".

In cel mai simplu caz (in care Ministerul trebuie sa scrie "nu este nevoie de aviz" - n.r.), adica atunci cand proiectul nu se afla intr-o zona vizata, raspunsul se primeste in maxim una-doua saptamani, spune Lucia Varga.

In Ordonanta de urgenta nr.195/2005, la capitolul „Arii protejate", se stipuleaza ca: "Pentru orice proiect finantat din fonduri comunitare este necesara obtinerea avizului Natura 2000. Competentele si procedura de emitere a avizului Natura 2000 se stabilesc prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."

Despre siturile Natura 2000

Romania a trimis in 2007 Comisiei Europene lista partiala cu siturile propuse pentru a fi incluse in reteaua de arii protejate Natura 2000. Aceasta include atat arii protejate declarate conform legislatiei nationale (pe criterii stiintifice, dar si culturale, istorice, arheologice si ale peisajului), cat si zone noi, declarate situri Natura 2000 pe criterii strict stiintifice, conform legislatiei UE - Directiva Habitate si Directiva Pasari.

Suprafata zonelor propuse drept situri Natura 2000 reprezinta aproximativ 18% din teritoriul Romaniei. Sunt identificate 400 de situri, 273 situri de importanta comunitara si 108 arii de protectie speciala.

HARTA SITURILOR NATURA 2000 poate fi consultata aici.

Listele cu situri sunt incluse in doua acte normative: Ordinul Ministerial nr.1964/2007 si HG 1284/2007 (vezi documentele atasate).

In data de 18 septembrie, Comisia Europeana a trimis Guvernului un ultim avertisment scris privind nerespectarea obligatiei de a desemna un numar suficient de arii protejate pentru pasarile salbatice.

Romania are la dispozitie doua luni pentru a intra in acord cu Directiva UE. In caz contrar, Comisia ar putea chema statul roman in fata Curtii Europene de Justitie, putand aplica, de asemenea, si sanctiuni financiare.

Lucia Varga a declarat ca Ministerul a transmis deja completari, la Bruxelles, si in momentul in care va fi primita confirmarea, se vor lua masuri pentru modificarile legislative la nivel national.