"Toate contractele pentru segmentele de autostrada vor fi semnate pana la 31 martie 2009 si anul viitor vor fi absorbiti intre 350 si 500 milioane de euro prin Programul Operational Sectorial de Transport", a declarat Ludovic Orban, ministrul transporturilor, in cadrul unei dezbateri organizata de Ziarul Financiar. Acesta a mai spus ca in PNL si-a propus, prin programul de guvernare, constructia a 1.300 de km de autostrada.

Pentru centura Constantei a fost deja semnat contractul, pentru tronsnul de autostrada Medgidia - Constanta termenul este 15 octombrie pentru finalizarea selectiei constructorului si 15 noiembrie pentru semnarea contractului.

Pe tronsonul Arad-Timisoara si Deva-Simeria-Orastie, avem ca termen 1 decembrie pentru semnarea contractelor, a mai spus Orban. Pentru celelalte segmente de autostrada care vor primi finantare, se asteapta sa fie semnate contractele pana la 31 martie 2009.

Pe langa acestea, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a mai intocmit cereri de finantare pentru centuri ocolitoare, in valoare de 77 milioane de euro, a declarat Stefan Szobotka, director de comunicare al Companiei.

Orban a mai spus ca se lucreaza si la proiectele pentru sectorul feroviar, unde "au existat multe dezbateri cu caracter polemic pentru a defini viteza medie de deplasare. In final, la solicitarea Comisiei Europene, aceasta a fost stabilita la 160 km/ora". Potrivit lui Orban, ministerul intampina o serie de obstacole in derularea proiectelor. Cel mai mare este legat de exproprieri.

"Se afla in faza de vot final in Camera Deputatilor un proiect legislativ pentru procedurile de expropriere. Acesta ne va permite sa predam amplasamentul catre constructor fara sa fim opriti de faptul ca un proprietar nemultumit ne da in judecata", a explicat ministrul transporturilor.