Miercuri s-a lansat la Bruxelles portalul eurospeak.ro. Portalul este o enciclopedie ce are ca scop promovarea notiunilor de baza ale politicii europene si institutiilor europene. Portalul a fost conceput de catre Iulian Comanescu.

"Eurospeak este un fel de wikipedia pentru tot ceea ce tine de Uniunea Europeana. Toata lumea e incantata de Uniunea Europeana, dar foarte putina lume stie cu ce se mananca", a declarat Comanescu.

Pana in prezent pe portal au fost postate 100 de articole si sunt inscrisi 98 de utilizatori. Iulian Comanescu a mai explicat si ca informatiile si utilizatorii site-ului nu sunt specialisti sau reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European, ci internauti pasionati de institutiile europene. Postarile de pe pagina de internet sunt moderate astfel incat sa se evite publicarea de informatii eronate sau texte neadecvate.

Proiectul eurospeak.ro a fost realizat printr-o finantare a Parlamentului European obtinuta de catre europarlamentarul roman Adina Valean. Pentru a atrage cat mai multi vizitatori, in prima faza a proiectului a fost organizat un concurs care consta in postarea unui numar de articole referitoare la Uniunea Europeana.

In urma concursului au fost alesi 10 tineri, premiati cu o excursie la Bruxelles. “Lumea stie destul de putine despre institutiile europene si uneori se nasc idei preconcepute din aceasta lipsa de informatii. Cred ca acest proiect o sa aiba un efect benefic in acest sens deoarece multa lume va avea acces rapid la informatii”, a declarat Geanina Fedeles, unul dintre castigatorii concursului.

Europarlamentarul Adina Valean a mentionat ca promovarea portalului va continua prin organizarea de concursuri, in special pentru tineri. “As vrea ca acest proiect sa creasca independent deoarece nu este o actiune politica. In continuare as dori sa implic si facultatile din Romania”, a mai declarat europarlamentarul roman.