Microintreprinderile care au depus proiecte pentru accesarea fondurilor structurale vor primi rezultatele evaluarilor, incepand de saptamana viitoare, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, Valentina Radoi, director in cadrul Autoritatii de Management (AM) pentru Programul Operational Regional (POR). Este pentru a doua oara cand autoritatile amana termenul de anuntare a rezultatelor.

Regiunile au finalizat procesul de evaluare, pe 16 octombrie, urmand ca proiectele care vor primi si avizul AM sa fie publicate in perioada 20-29 octombrie. Exceptie face regiunea 7 Centru unde, din cauza numarului mare de proiecte, evaluarile se vor finaliza pe 30 octombrie, a precizat Radoi.

Initial, unii solicitantii au fost anuntati de autoritati ca vor primi un raspuns pana in data de 16 septembrie. Ulterior, termenul a fost amanat pana la jumatatea lui octombrie.

Potrivit oficialului citat, organismele intermediare (OI) pentru POR au la dispozitie 5 zile lucratoare, de la data finalizarii sesiunii de evaluare tehnica si financiara, sa prezinte Autoritatii de Management rezultatele procesului de evaluare. "AM efectueaza o analiza proprie a modului in care s-a realizat intregul proces, dupa care emite aprobarea rezultatelor evaluarii. Dupa aceasta etapa, OI informeaza fiecare solicitant in parte asupra rezultatului evaluarii tehnice si financiare", a detaliat Radoi.

In prezent, se afla in proces de finalizare analizele rapoartelor transmise de ADR Sud Muntenia si ADR Bucuresti Ilfov, a spus Radoi, iar de saptamana viitoare se asteapta rapoartele de la celelalte regiuni, cu exceptia regiunii Centru unde, din cauza numarului mare de proiecte, evaluarile se vor finaliza pe 30 octombrie.

"Incepand cu saptamana 20-29 octombrie, pe site-ul www.inforegio.ro se vor publica rezultatele etapei de evaluare tehnica si financiara pentru fiecare regiune de dezvoltare in parte, pe masura ce rapoartele de evaluare sunt analizate de AM si acceptate de catre aceasta", a precizat Radoi.

Radoi a atentionat, insa, ca acceptarea proiectelor in urma evaluarii tehnice si financiare nu inseamna automat si finantarea proiectului. Solicitantii proiectelor acceptate vor fi verificati, la sediu, de experti din cadrul OI, la o data ce va fi anuntata in prealabil.

"Numai proiectele care indeplinesc toate conditiile precontractuale vor fi propuse pentru finantare, respectiv pentru semnarea contractului de finantare", a precizat Radoi.

AM pentru Pogramul Operational Regional 2007-2013 a lansat primul apel de proiecte pentru domeniul de interventie 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” in data de 13 martie 2008, iar termenul limita pentru depunerea cererilor de finantare a fost 16 iunie 2008.

Pentru acest prim apel de proiecte, au fost depuse 777 de cereri de finantare pentru cele 8 regiuni de dezvoltare, dupa cum urmeaza: Nord Est - 142, Sud Est - 80, Sud Muntenia - 54, Sud Vest Oltenia - 61, Vest - 79, Nord Vest - 130, Centru - 169, Bucuresti – Ilfov - 62. Dintre acestea, doar 500 au intrat in faza finala de evaluare tehnica si financiara.