Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor a prezentat astazi rezultatele activitatii in ultimii trei ani. Un dosar stufos a fost inmanat jurnalistilor (vezi documentul atasat), insa Borbely nu a raspuns concret la doua intrebari simple: una, legata de rezultatele selectiei de proiecte la componenta de microintreprinderi, a doua, legata de fondurile UE care au "intrat" in bugetul Ministerului, in 2008.

Laszlo Borbely a expus jurnalistilor realizarile activitatii sale in fruntea ministerului. "Sunt sigurul ministru care a ramas pe pozitii, cu acelasi portofoliu. Chiar zilele trecute, am fost laudati de Ministerul de Finante. Comisia Europeana a laudat doua ministere: pe noi, si Mediul", sunt numai cateva din precizarile pe care Borbely a tinut sa le faca in timpul prezentarii.

Si daca cumva mai exista ceva nerezolvat in activitate, se poate rezolva, potrivit lui Borbely, pe ultima suta de metri: "Pana la sfarsitul anului vom contracta proiecte in valoare de peste 800 milioane de euro. Saptamana viitoare lansam ultima axa din Programul Operational Regional (POR)".

Acesta a mentionat si faptul ca au fost selectate pentru a primi finantare 400 de proiecte ale microintreprinderilor. Amintind faptul ca rezultatele sunt asteptate demult de beneficiari, reporterul HotNews.ro a incercat sa afle un termen concret:

Rep: "Si cand se anunta, totusi, aceste rezultate?"

Laszlo Borbely: "Acum. Acum le publicam".

Nota: Acelasi raspuns, aproximativ, l-am primit vineri, 24 octombrie, de la sefii Autoritatii de Management pentru POR, care au spus ca <> au spus acestia.

Cate fonduri europene am primit, de fapt, in 2008?

In Proiectul de buget pentru 2009, document inmanat si el jurnalistilor, Laszlo Borbely a inclus si fondurile externe nerambursabile.

Ca sume aferente anului 2008, in document apar 841.000.000 de lei din fonduri externe de preaderare si 50.548.000 de lei, din fonduri externe de post aderare. Am dorit sa aflam detalii.

Rep: "Cati bani au sosit, efectiv, de la UE, in 2008, din sumele prezentate?"

Laszlo Borbely: "Au sosit partial".

Rep: "Ce inseamna partial, ca procent, de exemplu?"

Laszlo Borbely: "Nu am acum procentele, dar le puteti afla dupa conferinta de la colegii mei"

In perspectiva, pentru 2009, Ministerul a prevazut 570 de milioane de lei din fondurile de pre-aderare. Din Programul Operational Regional ar urma sa fie platiti 1,3 miliarde de lei, iar din Programele Operationale de Cooperare teritoriala Internationala, 104 milioane lei.