Cei care au castigat finantare prin programele europene post-aderare nu mai trebuie sa stea la coada la Ministerul Mediului pentru a obtine avizul Natura 2000. Oficialii din minister au declarat pentru HotNews.ro ca se pregateste o procedura simplificata, prin care proiectele vor putea fi evaluate de agentiile locale si regionale de protectie a mediului. Ordonanta de modificare ar putea fi adoptata in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.

Potrivit prevederilor legislative actuale, "Pentru orice proiect finanţat din fonduri comunitare este necesară obţinerea avizului Natura 2000" - Ordonanta 195/2005 privind protectia mediului, care a devenit ulterior Legea mediului.

Pana acum, acest aviz putea fi obtinut numai de la minister iar lucrurile s-au complicat odata cu aprobarea proiectelor finantate prin fonduri structurale. Astfel, un simplu aviz care spune ca "proiectul nu afecteaza ariile protejate" putea fi emis in circa doua saptamani.

Solicitari "inutile", functionari depasiti de situatie

Florina Ciubuc, de la Directia de Arii protejate din minister a declarat pentru HotNews.ro ca au primit multe solicitari "inutile" (din punct de vedere al acestei avizari, n.r.), ca de exemplu achizitia de tractoare sau echipamente, iar cei cativa angajati ai directiei au fost supraincarcati, situatia urmand sa se agraveze odata cu aprobarea unui numar mare de proiecte prin fonduri structurale.

Pentru exemplificare, recent au fost selectate circa 400 de proiecte de finantare a microintreprinderilor si circa 170 de proiecte de investitii ale IMM. Acestea se adauga celor 277 de proiecte selectate pana la sfarsitul lunii octombrie - asa cum arata datele Ministerului Economiei si Finantelor.

"Se lucreaza la proiectul de modificare al acestei prevederi. Astfel, va fi introdusa o <> - conform cu Directiva europeana privind habitatele. Proiectele cu impact semnificativ asupra mediului sunt si vor fi evaluate inclusiv din punct de vedere al siturilor Natura 2000. Celelalte, de dimensiuni mici, vor intra intr-o procedura separata, care se va finaliza cu un aviz cu totul diferit de cel existent acum", a explicat Florina Ciubuc.

Dispozitiile de simplificare, adoptate deja

Pentru proiectele cu dimensiune locala, solicitantii vor merge pentru aviz la agentiile judetene de protectie a mediului. Pentru cele care se "intind" pe mai multe judete - la agentiile regionale, iar cele cu impact national - la Agentia Nationala de Protectie a Mediului.

Pana la adoptarea de catre Guvern a modificarilor, ministerul "a delegat ca acest aviz sa fie emis de agentiile judetene si regionale", a mai spus Florina Ciubuc (vezi documentul atasat - Ordin mnisterial)

Ulterior adoptarii ordonantei de modificare, va aparea si un ordin privind regulile procedurii de evaluare a proiectelor.

Dificultatea obtinerii avizelor si documentelor pentru dosarele de finantare - o problema generala.

Problema a dat ceva dureri de cap si autoritatilor care gestioneaza programele operationale - cu fonduri structurale europene.

Autoritatile de resort pentru fonduri UE, incurcate si ele

Cei aproximativ 170 de intreprinzatori care au fost selectati pentru finantare prin POS "Cresterea Competitivitatii Economice" (CCE) urmeaza sa solicite avizul "Natura 2000" in curand.

"Noi nu am solicitat acest document in Ghidul Solicitantului, dar, conform prevederilor actuale, va fi necesar la semnarea contractelor", a explicat Catalina Melita, directorul Autoritatii de Management a acestui program.

Ea a mai spus ca a propus, celor de la Mediu, fie descentralizarea procedurii catre agentiile judetene, fie introducerea unei clauze suspensive - "solicitantii sa obtina aceste avize pana la prima cerere de rambursare".

Dincolo de aspectul necesitatii unui aviz "Natura 2000" pentru orice proiect, problema birocratiei si a obtinerii unor avize si documente poate fi intalnita si in alte situatii.

"Sunt intreprinzatori care nu pot obtine toate avizele pana la depunerea proiectului. Ne gandim si aici in ce masura putem permite o decalare a obtinerii unor documente", au mai spus reprezentantii POS CCE.

Simplificarea obtinerii tuturor avizelor - propunerea consultantilor?

Consultantii au o solutie radicala: Introducerea declaratiilor pe propria raspundere si pentru documentele administrative. "In afara cazierului judiciar, documentele de verificare sunt valabile maximum 1 luna, in conditiile in care evaluarea dureaza, minimum, o perioada dubla. Ce relevanta au aceste documente?" se intreaba Dragos Pislaru, director Gea Strategy&Consulting.

Spre exemplu, arata acesta, acum, 700 firme strang documente, se evalueaza administrativ 700 aplicatii, raman in final 35 proiecte, iar pentru semnarea contractelor mai este necesara, teoretic, o reverificare.

"Alternativa: declaratii pe proprie raspundere, evaluare administrativa doar a 35 proiecte castigatoare. In cazul in care declaratiile au fost false – lista neagra 5 ani pentru firmele respective!", propune directorul companiei de consultanta.