Scoala de canto, cabinet veterinar sau cabinet stomatologic - toate isi pot gasi finantare, la sate, prin programul special destinat mediului rural. Un lant de magazine ar putea primi finantare, in mediul urban sau rural, depinde insa ce activitati sunt prevazute in codurile CAEN ale companiei care propune proiectul si numai daca aceasta este microintreprindere. Raspunsuri detaliate a oferit consultantul Marian Mocan.

Intrebari:

  • "As dori sa deschid un fel de scoala de canto si dans in mediul rural care sa aiba aditional si un mini studio video si audio pentru inregistrarea performantelor si, pe viitor, producerea de materiale destinate educarii copiilor. Detin terenul si am facut si un plan al cladirii si documentatia. As dori sa stiu daca m-as putea incadra undeva" (Alina Todasca)
  • "Sunt medic stomatolog, imi desfasor activitatea in mediul rural. Intrebarea mea: se poate obtine finantare europeana pentru deschiderea a mai multor cabinete in mediul rural? De exemplu: 4 sate, in fiecare cate un cabinet stomatologic?" (Daniel Murariu)
  • Intrebare sosita via Domnuleprimar.ro: "Se pot obtine fonduri pentru proiecte legate de domeniul medical veterinar din mediul rural?" (Ioana Iancu)

Raspuns comun:

Activitatile propuse de dvs. sunt eligibile in cadrul "Masurii 3.1.2 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Pentru detalii vedeti si site-ul www.apdrp.ro.

Microintreprinderile, atat cele existente cat si cele nou infiintate care intentioneaza sa acceseze acest program de finantare, trebuie sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural (atat sediul social, cat si punctul de lucru trebuie sa fie amplasate in mediul rural).

Pentru detalii suplimentare va recomand sa consultati conditiile specifice prevazute in Ghidul solicitantului.

Intrebare:

  • "Am un proiect de deschidere de un lant de magazine de haine de copii, sub forma de fransiza. Puteti sa-mi spuneti daca pot sa beneficiez de fonduri europene si sub ce conditii?" (Gabor Sebok)

Raspuns:

Proiectul propus de dumneavoastra ar putea beneficia de finantare pentru cheltuieli de investitii daca este propus de o microintreprindere. Daca microintreprinderea realizeaza investitia in mediul urban, atunci conteaza si activitatile prevazute in codurile CAEN ale companiei, iar aceasta trebuie sa isi fi desfasurat activitatea neintrerupt pe o perioada de 1 an. Finantarea se acorda prin Programul Operational Regional (vedeti site-ul www.inforegio.ro, Axa 4, masura 4.3.).

Daca microintreprinderea vizeaza desfasurarea activitatii in mediul rural, atunci poate beneficia de finantare si in calitate de start-up prin Programul National de Dezvoltare Rurala (vedeti site-ul www.apdrp.ro).